Gud och Mammon

Att makteliten i dagens Ryssland genomgående är korrupt bjuder i dag sajten Projektet på en påminnelse om. Och denna gång riktas strålkastarljuset mot en särskilt känslig punkt – nämligen den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Kirill. Eller, som han egentligen heter, Vladimir Gundjajev.

Avslöjandena hör knappast till de värsta på senare år. 73-årige Gundjajev konstateras äga en större lägenhet i Moskva värderad till 70 miljoner rubel, vilket motsvarar knappt åtta miljoner kronor, samt ytterligare en mindre sådan i samma stad värderad till tolv miljoner rubel (1,35 miljoner kronor) och dessutom en lägenhet i Sankt Petersburg värderad till nio miljoner rubel (en miljon kronor).

Därutöver, berättas det, äger två kvinnliga sysslingar till honom också en handfull lägenheter samt ett hus och del i en lokal som sammantaget värderas till 134 miljoner rubel (15 miljoner kronor).

En av lägenheterna skänktes av en affärsman som är bekant till Gundjajev, ett halvår efter att en italiensk affärsbekant till denne i sin tur sluppit ur en tvist med Moskvas stadsförvaltning. Implikationen är förstås att Gundjajev varit behjälplig och fått lägenheten i gengäld. Sysslingarna är i så fall bara formella ägare av alla bostäderna.

Inte många ögonbryn lär dock höjas på grund av allt detta.

Redan tidigare har bland andra Novaja Gazeta rapporterat att patriarken ska vara involverad i affärer med bilar, olja, juveler och fisk. Hans förmögenhet, hävdas det, uppgår till mellan fyra och åtta miljarder dollar. Någon bekräftelse på detta gå dock inte att få eftersom han har pengarna på bankkonton i Österrike, Italien och Schweiz. I det sistnämnda landet sägs han även ha ett slott.

Detta utöver det tjugotal residens han officiellt har tillgång till som överhuvud för den rysk-ortodoxa kyrkan.

Ja, får man tro allt detta är patriarken inte långt efter den tidigare premiärministern och presidenten Dmitrij Medvedev, med alla sina vingårdar och t-tröjor. Och något annat är kanske inte att vänta.