Kaa Enebergs häktade kollega i Karelen

Kaa Eneberg skriver i Svenska Dagbladet om häktningen av hennes kollega Jurij Dmitriev i Karelen. Eneberg är ganska känd för en svensk publik, genom sina populärhistoriska böcker om svenskar som lockades av Sovjetunionen som ett arbetarparadis och sedan gick under i Stalins fångläger och utrensningar. Jurij Dmitrijev, som sedan 90-talet ägnat sig åt att  kartlägga stalintida massgravar i Karelen, har hjälpt till att kasta ljus även över svenska öden. Han har också varit i Sverige och föreläst om detta.

Jurij Dmitriejvs engagemang omfattar även en ledande befattning inom Memorialrörelsen.  Han har varit en nyckelperson för att etablera minnet av Stalins offer i Karelen. På senare år har han även arbetat på Solovetskijöarna, där Lenin inrättade de första Gulag-lägren.

Därför kom det som en obehaglig nyhet när han i december plötsligt greps och sedan häktades, misstänkt för barnpornografibrott.

Förundersökningen mot Dmitriev är pågående och alltså inte offentlig. Men utifrån vad som ändå framkommit tycks det kunna röra sig om vad Dmitrievs Memorialkollega Sergej Krivenko kallar ”vanliga familjefoton” där barnen råkar vara nakna. Fotona ska ha förvarats på familjens dator, och inte varit upplagda på internet. Utredningen baseras också på vad som påstås vara en anonym angivelse. Många antar därför att hela anklagelsen är fabricerad och att myndigheterna egentligen vill hämnas på Jurij Dmitriev för hans kontroversiella forskningsinsatser.

Andra omständigheter stödjer också denna tes.

Dmitriev ska enligt Krivenko i höstas ha mottagit obehagliga samtal inför Memorials publicering av namnen på fyrtiotusen medarbetare i det stalintida NKVD. Ordföranden i Karelens journalistförbund vittnar också om att Dmitriev kom till honom och visade en databas som han hade sammanställt över offren för samma repression, men som han ”av säkerhetsskäl” inte ville ha någon uppmärksamhet kring. Och Dmitrievs hustru säger att någon dagen före gripandet i december hade tagit sig in i lägenheten och slagit på datorn.

Därutöver förbjöd myndigheterna förra året Memorial att ordna sin årliga minnesdagar vid massgraven i Sandarmoh.

Nu har Jurij Dmitriev suttit häktad i snart tre månader, han riskerar hypotetiskt upp till 15 års fängelse, och hans elvaåriga fosterdotter är tvångsomhändertagen av myndigheterna.