Poklonskaja, Fader Sergij och de falska bombhoten

Natalja Poklonskaja och Fader Sergij i mitten av bilden.

Den ryskortodoxa kyrkan har inte världens bästa rykte bland demokratiskt orienterade ryssar, eller i utlandet. Den är korrupt, tjänar makten hellre än moralen, och har en många gånger reaktionär och chauvinistisk världssyn. Fram till för några år sedan var dess överhuvud en gammal KGB-agent. Den är dock ingen monolit. På sistone, med allt ståhej kring filmen Matilda, har det blivit tydligt att det finns en än mörkare sida inom kyrkan. Många har svårt att frigöra sig från misstanken att det är rysk-ortodoxa Matildamotståndare som ligger bakom vågen av falska bombhot (och en del andra incidenter) som fortsätter att svepa över Ryssland, även om konkreta bevis lyser med sin frånvaro. De tillfälliga evakueringarna i hotens spår rapporteras nu ha berört en hel miljon människor.

Som berättats tidigare handlar Matilda om den siste tsaren Nikolaj II:s kärleksaffär med en ballerina.

Även om Nikolaj – som av bolsjevikerna mördades tillsammans med sin familj – har helgonförklarats av den rysk-ortodoxa kyrkan, ser dennas officiella företrädare inget konstigt med att han i ungdomen hade en kärlekshistoria. Det gör inte heller de Putintrogna kulturpolitikerna i parlamentet, eller tjänstemännen på det annars tämligen intoleranta kulturministeriet. Det publika ansiktet för aktivismen mot Matilda har i stället blivit Natalja Poklonskaja.

Poklonskaja har figurerat tidigare här på iöst.nu. Hon blev känd då hon utsågs till åklagarchef på Krim, efter Rysslands annektering av halvön för tre och ett halvt år sedan. Numera är hon parlamentsledamot.

Natalja Poklonskaja som chefsåklagare på Krim. Där såg hon till att få tatarernas representativa organ Medzjlis stämplat som extremistiskt och förbjudet.

Om henne och om den religiösa rörelse hon tillhör skriver journalisten Julia Kalinina i tidningen Moskovskij Komsomolets.

9 maj i år – under firandet av Sovjets seger i andra världskriget – gav Poklonskaja vingar åt Matildaprotesterna genom att gå med Nikolaj II:s porträtt i en procession för krigsmartyrer. Poklonskaja tillhör nämligen en udda riktning inom rysk-ortodoxin som ska ha uppstått på 1930-talet. Denna dyrkar Nikolaj II som något mer än ett vanligt helgon. Man menar att han genom att avsäga sig tronen och mördas av bolsjevikerna gjorde botgöring för trehundra års synder från det ryska folkets sida.

Han gjorde alltså ungefär samma sak för det ryska folket som Jesus enligt vanlig kristen doktrin gjorde för mänskligheten.

Inom den officiella kyrkan betraktas den uppfattningen som kätteri. Men man tar inte så hårt på det utan har hittills haft överseende med kejsardyrkarna som nog uppfattas som litet efterblivna.

Som utomstående kan man förstås tycka att alla får ha vilken religiös uppfattning de vill, så länge de inte omsätter den i falska bombhot eller tänder eld på bilar och biografer, eller gör ännu värre saker. Bland kejsardyrkarna finns dessutom en uppsjö av grupper: alltifrån ”Kristna Staten – Heliga Rus” och ”Kejsarkorset” till ”Rysk-ortodoxa fascister”(!). Mest framträdande är tydligen ”Kejserliga rysk-ortodoxa kyrkan” och ”Heligaste styrande synoden”. Natalja Poklonskaja kan inte gärna stå till svars för dem alla, eller för vad de hittar på.

Tsaren och ballerinan. Scen ur filmen Matilda.

Saken är dock att just Poklonskajas biktfader enligt Kalinina är ett slags ledare för kejsardyrkarna. Han kallas för Fader Sergij men hans verkliga namn är lustigt nog detsamma som den mördade tsarens, Nikolaj Romanov.

I unga år ska han ha utbildat sig till poliskonstapel men i stället slagit in på brottets bana och dömts tre gånger i domstol. På åttiotalet fälldes han för mord och fick sitta tretton år i fängelse. Hur han därefter lyckats bli präst är oklart, enligt uppgift får mördare inte vara präster. Men fram till 2002 förestod han ett kloster i Jekaterinburg tillägnat den mördade tsarfamiljen – på platsen för deras död. Sedan har han drivit ett nunnekloster inte långt därifrån.

Nyligen uppmärksammades en händelse då en gymnasieklass på studiebesök råkade hamna mitt i en demonutdrivning under Fader Sergijs ledning. Människor som skällde, hasade fram över golvet och kastade sig över varandra skrämde slag på ungdomarna. Händelsen rapporterades i media – dock utan att Fader Sergij nämndes vid namn. Enligt Julia Kalinina är hans verksamhet också mycket välfinansierad och sannolikt är det därför rysk-ortodoxa kyrkan tolererar honom. Vilka som finansierar honom är dock oklart.

Poklonskaja är ung, har själv antytt att hon bara följer instruktioner hon får, och det allmänna intrycket är att hon nyttjas av ljusskygga krafter som ett angenämt ansikte utåt. Hur det än är med den saken så bekräftar hennes roll vad kritikerna av Rysslands äventyr på Krim och i Ukraina sagt från början: att detta skulle ge luft åt chauvinistiska krafter även inom det ryska samhället.

Hur det ska gå med Matilda återstår att se. Premiären planeras till 26 oktober. Den tyske skådespelaren Lars Eidinger, som spelar Nikolaj II, vågar inte komma.

Fader Sergij/Nikolaj Romanov med duva på huvudet.