Krigshotet över för tillfället

Mot bakgrund av den senaste tidens spända läge kring Ukraina är det förstås angeläget att försöka förstå vad som händer där, och i detta syfte arrangerade Östgruppen tillsammans med Forum Civ och Nordic Ukraine Forum häromdagen ett webbseminarium med tre framstående experter. Detta dagen efter videotoppmötet mellan Joe Biden och Vladimir Putin.

Utan att själv vara någon Ukrainaexpert vågar jag hävda att seminariets innehåll (se det här!) speglade den dominerande synen i Väst. Ukraina har alltsedan självständigheten varit mer demokratiskt – eller åtminstone pluralistiskt – än Ryssland och Belarus, och dessutom eftersträvat ett närmande till Väst – som tog rejäl fart efter ”Värdighetsrevolutionen” 2013-14. Denna gav landet en stark medborgerlig och inkluderande identitet. Samt hyfsad styrfart i strävan att ta sig bort från postsovjetiska åkommor som korruption och oligarkvälde.

Emot allt detta står Ryssland vars pågående aggression inleddes med ockupationen av Krim och upprättandet av ”separatistrepublikerna” i Donetsk och Luhansk 2014. I våras och under den senaste månaden har Putin dessutom mobiliserat för en möjlig invasion.

Detta om seminariet.

Något tycker jag nog att bilden grumlas av det röriga politiska läget i Ukraina, där Zelenskyj varnade för att en kupp skulle äga rum i förra veckan. Landet har även anslutit sig till Polens något hysteriska överreaktion på den belarusiske diktatorn Lukasjenkas ”migrantattack” och mobiliserat trupper vid den belarusiska gränsen. Förra helgen rapporterades en provokativ helikopterkränkning av belarusiskt territorium ha ägt rum där. Ukrainarna nekar visserligen till denna, men jämför man den belarusiska gränsbevakningens video av helikoptern med Google Maps satellitbilder ser den onekligen ut att ha varit utmanande långt in över gränsen. Kanske ligger det rentav något i spekulationer om en ukrainsk vilja att provocera fram en krissituation där de snabbt kan ta tillbaka Donbass utan att Ryssland vågar ingripa?

Efter toppmötet per videolänk i tisdags tycks dock det akuta krigshotet återigen ha blåst över.

Biden gjorde klart för Putin att det skulle bli svåra konsekvenser om han invaderade – men tycks också ha gått med på att diskutera vissa eftergifter. Dessa handlar om Nato och om utsikterna till fred i Donbass genom de så kallade Minskavtalen från 2014 och 2015. Ett ukrainskt medlemskap för Nato ser visserligen inte särskilt realistiskt ut. Men Putin är orolig för att landet ändå ska komma att hysa amerikanska raketer som skulle kunna nå Moskva på drygt fem minuter. Minskavtalens förverkligande skulle, vad jag förstår, ge Ukraina fred och Donbass åter, men till priset av en besvärlig särskild status för de områdena.

Att engagera Biden i båda de frågorna är för Putin en förutsättning att komma någonstans överhuvudtaget, efter att Frankrike och Tyskland hjälpt Ukraina att förhala Minskprocessen.

Kanske är den vägen framåt bäst även för andra. Även om Ukraina självklart har en rätt att slippa rysk dominans, torde en fredlig relation till den stora grannen också vara av värde. För Väst tror jag det vore det bra att minska spänningen österut. Och för Ryssland kan en sådan avspänning kanske möjliggöra en mer demokratisk utveckling. Vissa bedömare menar nämligen att Putin kan komma att släppa ifrån sig presidentposten i nästa val 2024 om han bara lyckas lösa det ukrainska problemet först.