Legosoldaterna protesterar

Ryska legosoldater har fått nog, ja, legosoldaterna protesterar faktiskt. Och inte bara det – de har anmält sina arbetsgivare till Internationella brottsmålsdomstolen.

De ryska legosoldatföretagen har varit omskrivna på sistone. Framförallt gäller det ”TjVK Vagnera” – i fri översättning ”Wagners Privatmilitära Bolag” – som drivs av ”Putins kock” Jevgenij Prigozjin.

Prigozjin är som bekant en gammal brottsling som under 90-talet byggde upp ett restaurangnät i Sankt Petersburg – han brukar personligen servera Putin och gästande statschefer – och som numera även har stora kontrakt med den ryska krigsmakten.

Dessutom står han bakom den ökända ”trollfabriken” i Sankt Petersburg och har pekats ut som en av aktörerna i den ryska inblandningen i USA:s presidentval för två år sedan. Nyligen avslöjade också välrenommerade Novaja Gazeta att han ligger bakom överfall och mord på Putinkritiska bloggare och andra.

Wagnergruppen uppmärksammades i februari i år när många av dess utsända dog i ett amerikanskt flyganfall i Syrien.

Hittills har jag själv fått intrycket att den består av Rysslands främsta elitsoldater ur GRU:s specialförband – tidigare kollegor till Salisburytorpeden Anatolij Tjepiga – som nog kan sälja sina tjänster dyrt och åtnjuter allehanda förmåner för sitt risktagande.

Men i Radio Svabodas rapportering framträder nu en helt annan bild.

I en videointervju med en kossackataman gjord i februari beskriver denne legosoldatföretagen som ett sätt att skicka nationalistiska men besvikna Donbassveteraner till främmande krigshärdar. Detta för att de inte ska leva ut sin besvikelse på hemmaplan och mot Putin.

Enligt kossackatamanen har de långt ifrån goda anställningsvillkor, ja, deras anställningskontrakt har inte ens laga kraft i Ryssland. Där är de privata militärföretagen nämligen förbjudna och deras existens förnekas från officiellt håll.

En del av Donbassveteranerna har dessutom rekryterats direkt ur fängelsehålor i Donetsk och Luhansk, där de hamnade för att de 2014 ville fortsätta offensiven längre in i Ukraina än vad Kreml var berett att göra. De har då fått välja mellan att stanna i fängelsehålorna eller kriga i Syrien.

Kossackatamanen menar att de utnyttjas som ”biomassa” för att säkra oljeutvinning och andra lukrativa affärer på livsfarliga platser åt sådana som Prigozjin.

Platser som de ryska legosoldaterna har skickats till under senare år ska – förutom Syrien och Donbass – vara bland annat Libyen, Centralafrikanska republiken, Jemen, Gabon, Sudan och Sydsudan.

Anmälan till Internationella brottmålsdomstolen bottnar i ett krav på att legalisera och reglera verksamheten som man gjort i USA. Bakom anmälan står en rad veteranorganisationer, som ska ha mottagit tusentals klagomål från illa behandlade legosoldater. Organisationena ska också förgäves ha försökt ta upp saken med Kreml.

Vi får se om deras anmälan leder till något. En intressant och ovanlig nyhet är det hursomhelst att den gjorts.