Lukasjenka besökte Putin

I går besökte Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka sin ryske kollega Vladimir Putin i Moskva. Farhågor fanns att mötet skulle innebära ett avgörande steg på väg mot integration mellan länderna. Alltsedan det belarusiska fuskvalet och tillslagen mot protesterna i höstas har ju Ryssland framstått som Lukasjenkas enda stöd.

Mycket riktigt sade man sig vara nära ett genombrott. Mötet hade föregåtts av en rysk regeringsdelegation till Minsk – med premiärminister Michail Misjustin i spetsen – och Lukasjenka sa inför tv-kamerorna att det mesta var färdigförhandlat. Formellt skulle det, när det sista var klart, stadfästas i höst.

Liksom tidigare tycks det dock handla om relativt ofarlig ekonomisk integration, som inte hotar Belarus suveränitet. Än så länge har man i alla fall inte kommit överens om de två inslag som tydligast utgör ett hot: gemensam skattelagstiftning, som tros kunna lägga grunden för gemensam valuta, och omfattande rysk militär närvaro i Belarus.

Gällande skatteharmoniseringen, så återstod den fortfarande att komma överens om. Gissningsvis gör Belarus motstånd mot att kopiera det ryska skattesystemet rakt av, och gissningsvis har man hyfsade chanser att lyckas med detta. Inte ens i det djupt integrerade EU har vi ju avhändat oss rätten att beskatta efter eget huvud.

När det gäller militär närvaro, så sa Lukasjenka inför tv-kamerorna att även om man behöver fördjupa samarbetet inom säkerhet och försvar, så ”har vi klarat oss” och ”kommer att klara oss”, underförstått utan några radikala ändringar. Och även om Ryssland tidigare tros ha insisterat på en egen flygbas i Belarus så lär nog Lukasjenka stå emot eventuella sådana propåer även nu.

Ur Putins perspektiv finns heller inte anledning att driva på lika hårt som tidigare för en djupare integration. Inte efter att Lukasjenkas broar till Väst brändes i höstas.