Märklig kovändning i Moskvafall

I spåren av sommarens protester mot det riggade valet till Moskvas stadsfullmäktige utspelar sig nu en rad rättsprocesser, där domen mot aktivisten Konstantin Kotov var den mest uppenbart politiska. Märkligt nog är det dock ett annat fall som väckt den största opinionsstormen. Nämligen Pavel Ustinovs.

Ustinov dömdes 12 september till tre och ett halvt års fängelse för våld mot en polisman, eller rättare sagt en nationalgardist. Enligt domen hade han skadat nationalgardistens axel. Det ska ha skett när denne försökte gripa honom efter att han stått och ropat slagord på den icke-tillståndsgivna demonstrationen.

En video som domstolen hade vägrat godta som bevismaterial – och som förklarar en del av upprördheten kring domen – visar dock hur Ustinov intet ont anande står vid t-baningången och tittar i sin telefon, då en grupp nationalgardister slänger omkull honom och slår honom med en batong.

Det fanns ju ingen anledning att gripa honom, menar opinionen, eftersom han inte deltog i protestmötet. Dessutom ser man på denna video inte mycket av motstånd från hans sida, vilket i och för sig kan bero på att han är skymd bakom nationalgardisternas ryggar.

Ustinov är en ung skådespelare och hela branschen tycks rycka ut till hans försvar, med den äldre och mycket kände kollegan och teaterchefen Konstantin Rajkin i spetsen. Även Putintrogna propagandister som RT-chefen Margarita Simonjan och tv-trollet Solovjov går med i drevet. Ja, till och med nationalgardets högste chef, den ökände Viktor Zolotov, tycker att en villkorlig dom kunde ha räckt.

Fallet påminner om den fabricerade narkotikaanklagelsen mot den undersökande journalisten Golunov några månader tidigare. Återigen har etablissemanget plötsligt svängt över till rättrådighetens sida.

Eller har det egentligen det?

En annan video – den som domstolen baserade sin bedömning på – ger en tydligare bild av konfrontationen eftersom den är filmad från sidan, och inte bakom nationalgardisternas ryggar.

Där syns hur Ustinov så fort den främste nationalgardisten lägger en hand på honom instinktivt gör motstånd. Nationalgardisten får tag i hans jacka bakom armhålan. Ustinov lägger sin egen arm mot nationalgardistens och vänder sig häftigt åt sidan, en självförsvarsteknik som mycket väl kan skada någons axel. Sedan får Ustinov smidigt omkull nationalgardisten och hinner vända sig om för att fly innan de andra är över honom och tvingar ned honom. Några batongslag mot hans bakdel och ländrygg får honom att ge upp sitt motstånd.

I mina ögon ser det ut som om Ustinov är skyldig. Ändå viker sig rättsväsendet under opinionstrycket, Ustinov försätts på fri fot och i går omvandlades hans dom av Moskvas stadsdomstol till en ettårig villkorlig sådan.

Varför?

För det första är det uppenbarligen helt sant att Ustinov inte deltog i protesten till att börja med, utan som han själv säger bara stod och väntade på en vän. Han har nämligen själv tidigare tjänstgjort i nationalgardet. Dessutom tycks han ha precis den världsbild som Putinregimen vill att unga män ska ha, vilket är oreflekterad patriotism kombinerat med totalt ointresse för allt som kallas politik. I den meningen är han alltså verkligen oskyldig. Han är inte alls en sådan som protesterar.