Mästerligt av Manskij

Dokumentärfilmen Putins vittnen är gjord av Vitalij Manskij, som för snart tjugo år sedan hade i uppdrag att skildra maktöverlämnandet från Boris Jeltsin till Vladimir Putin. Han släpptes då nära bägge männen. Nu har han satt ihop överblivet material från detta arbete till vad som måste beskrivas som en mycket intressant och välgjord dokumentär.

Den är också mycket kritisk mot Putin.

Ja, Mansky var kritisk redan när det begav sig. Det framgår i hans egna – inte allför respektfulla – ordväxlingar med den tillträdande presidenten. Och i några samtida klipp från filmarens eget hem beklagar sig hans hustru över att Ryssland nu återigen ska behöva styras av ”en stark hand”.

Detta trots att Putin då sa sådant som – inom delar av det västerländska etablissemanget – kom honom att uppfattas som modern, samarbetsinriktad och ganska demokratisk. Det är tydligt att Mansky inte fäste någon större tilltro till detta.

När det gäller historieskrivningen bjuder Putins vittnen kanske inte på några stora överraskningar. Behållningen ligger i att få se de bägge presidenterna och personerna kring dem. Inte minst Jeltsins energiska dotter Tatjana Djatjenko, som var med och styrde bakom kulisserna.

Även många andra mer eller mindre bekanta ansikten dyker upp. I ett inslag hemifrån Jeltsin finns en konstant småleende man som jag undrade varifrån jag kände igen, tills det framkom att det var Michail Lesin. Alltså den dåvarande medieministern som häromåret blev ihjälslagen på ett hotell i New York.

Några små ledtrådar till Putins personlighet får vi kanske också. I ett inslag från valkampanjen ska Putin hälsa på sin gamla lärarinna, som då påminner honom om hur han en gång ”glömde” att dyka upp när han hade lovat att skjutsa henne i sin bil. Och när Jeltsin på valdagskvällen försöker ringa och gratulera till segern, så ringer Putin aldrig tillbaka.

I en annan scen försöker Putin övertala filmaren att byta ståndpunkt. Putin säger att det tyvärr inte går att få stöd av alla 140 miljoner ryssar, eftersom det inte är möjligt att tala enskilt med var och en av dem. Kunde han det skulle de stödja honom, tror han. Detta och en del andra inslag ger en bild av den tidigare KGB-officerens tilltro till sin egen manipulativa förmåga.

Ja, jag vet att jag nu blev litet spekulativ. Var och en får förstås dra sina egna slutsatser.

Filmen är hursomhelst full av spännande ögonblick. Som då Jeltsins glädje över Putins valseger förtas av att Gorbatjov dyker upp i tv-rutan. Putins vittnen kan ses på SVT Play.