Näringslivsminister arresterad

alexey_ulyukaev-jpeg
Aleksej Uljukajev, den gripne ministern.

För en vecka sedan greps Rysslands näringslivsminister Aleksej Uljukajev, med en portfölj innehållande en miljon dollar, på statliga oljebolaget Rosnefts huvudkontor. Historien är omgärdad av frågetecken. Enligt tidningen Novaja Gazeta är det i alla fall första gången någonsin som en verksam rysk minister arresterats. På den här bloggen kan vi knappast göra anspråk på att följa korruptionen i och kring Kreml på någon djupare nivå, men tankarna går osökt till vad som hände jättekoncernen Sistemas starke man Vladimir Jevtusjenkov för drygt två år sedan.

Jevtusjenkov betraktades som en av Kremls insiders. Då han plötsligt sattes i husarrest anklagad för penningtvätt via oljebolaget Basjneft, förutspådde somliga det korrupta systemets undergång. Med fallande oljepris och Krimsanktioner räckte resurserna inte till för att hålla det igång, löd resonemanget. Efter att Jevtusjenkov överlåtit Basjneft till staten lades brottsutredningen visserligen ned. Men kanske skvallrar förra veckans gripande ändå om att marken fortsätter att gungar under den korrupta elitens fötter.

Enligt Novaja Gazetas intrikata och något snåriga genomgång  av det förmodade spelet bakom kulisserna är minister Uljukajevs gripande en fortsättning på historien kring Jevtusjenkov. Och den kretsar fortfarande kring Basjneft. Nu liksom då figurerar Rosnefts chef och Putins tidigare närmste medarbetare Igor Setjin i rollen som grå eminens, med Utredningskommitténs chef Aleksandr Bastrykin och folk inom säkerhetstjänsten FSB som ivriga medhjälpare. De senare ska ha hamnat i onåd efter en gangsteruppgörelse i Moskva förra vintern men genom förra veckans insats återigen ha tagit sig in i värmen.

Som vanligt handlar allt ytterst om vem ska ska få förmånen att mjölka stat och näringsliv på pengar. Det är inte särskilt upplyftande läsning.

Dagen efter gripandet dök det också upp som publikfråga på ett seminarium ordnat av Jarl Hjalmarssonstiftelsen, Moderaternas biståndsorganisation, i Stockholm. Paneldeltagaren och oppositionspolitikern Michail Kasianov, själv före detta premiärminister, hade inga tvärsäkra svar att ge. Men han beskrev Uljukajev som en av de ofta misstrodda systemliberalerna och trodde sig åtminstone våga hoppas att förklaringen till hela historien låg i att denne hade satt ned foten mot en kriminell privatisering av Basjneft. Det vore ju uppfriskande om så var fallet.