Narkotika och mord i ”Nätet”?

I fredags publicerade den välrenommerade och vanligen regimkritiska ryska nyhetssajten Meduza sensationella uppgifter om det så kallade Nätet-fallet i Penza. Som iöst.nu rapporterat dömdes nyligen sju anarkister i Penza till långa fängelsestraff för att ha bildat en påstådd terrorcell kallad Nätet. I Sankt Petersburg inleds i morgon en separat rättegång mot ytterligare två personer i samma fall.

Fallet har, särskilt efter att domarna föll, väckt en opinionsstorm mot rättsväsendet. Främst beror denna på de utbredda uppgifterna om tortyr, delvis bekräftade av så kallade Samhällelliga observationskommittéer – ideella inspektionsgrupper med formell rätt att besöka ryska häkten. Men det handlar också om frånvaro av konkreta terrorplaner i utredningsmaterialet och om vad som uppfattats som fabricerade bevis. På sin höjd anses de dömda ha ägnat sig åt gemensamma airsoft- och andra övningar för att vara beredda på konfrontationer med högerextremister i en imaginär framtida revolution.

Något har bilden grumlats av att ett par av de dömda även dömts för narkotikabrott. Detta har dock antingen inte betraktats som relevant, eller misstänkts bygga på samma slags tortyr och fabrikationer som terroranklagelserna.

Meduzas publicering vänder upp och ned på den bilden. Där skissas en bild av hur ”Nätet” – eller åtminstone en del av det – framställde och sålde narkotika i stor skala för att finansiera sin anarkistiska verksamhet. Fyra av de sju dömda ska ha deltagit i hanteringen.

Och inte nog med det. När myndigheterna våren 2017 upptäckte narkotikahanteringen flydde flera av deltagarna från Penza för att hålla sig undan. Bland dessa fanns även ett ungt par, Artiom och Katia, som inte betraktades som fullvärdiga medlemmar i Nätet – men som bodde tillsammans med några av aktivisterna och hade full insyn. När Artiom och Katia ville avbryta flykten befarade de andra att de skulle pressas att ange hela gruppen och därför tog man livet av dem.

Det ska ha skett i ett skogsparti en bit ifrån Rjazan. Där hittades på hösten också en kropp som senare identifierades som Artiom. Katja är alltjämt försvunnen.

Många tror inte på Meduzas historia, och redaktionen skriver själv att delar av den behöver bekräftas. OVD Info-journalisten Aleksej Polichovitj berättar i en Facebook-uppdatering att han känner Meduzas anonymiserade huvudkälla som en manipulativ och pratsam person, men tillägger sedan att han ändå tror på historien. Till saken hör att en av de som ska ha varit med vid mordet, och som befinner sig i landsflykt i Ukraina, i Meduzas artikel erkänner brottet.

De som är beredda att tro på historien – eller åtminstone håller öppet för att den kan vara sann – konstaterar att den ryska säkerhetstjänsten i så fall har ignorerat verkliga brott för att i stället tortera fram falska bekännelser om uppdiktade terrorförberedelser.