Nya bud med Biden?

När Donald Trump vann presidentvalet för fyra år sedan väntade sig få några stora ändringar i USA:s Belaruspolitik. På sätt och vis blev det också så. Det närmande som präglat de gångna fyra åren hade ju inletts redan tidigare, med frisläppandet av politiska fångar 2015. Eller kanske snarare med Lukasjenkas medlingsförsök i den rysk-ukrainska konflikten 2014.

Närmandet omfattade även EU och har i huvudsak drivits på av just de europeiska länderna.

Samt, förstås, av Lukasjenka själv.

Samtidigt har Trumps utrikesminister Mike Pompeo utmärkt sig genom en ovanligt välvillig attityd gentemot dikatorn. Vid Pompeos besök i Minsk i februari i år – det första av en amerikansk utrikesminister sedan 1994 – var tongångarna glada och hjärtliga. Några månader senare nominerade Trump en ny ambassadör i stället för den som hade slängts ut tolv år tidigare. Och sedan skeppades en första sändning olja från Texas iväg med destination Belarus.

När höstens politiska kris nu tycks ha omöjliggjort vidare relationer till Lukasjenka, så kunde Pompeo ha inneburit en livlina för diktatorn tillbaka in i Västs omfamning. För även om Lukasjenka direkt efter valet mycket tydligt satte sig i Kremls knä, så har han på sistone skickat signaler om att det inte är där han vill sitta. Belarus utrikespolitik måste vara mnogovektornaja, ”multivektoriell”, säger han. Nyligen talade han också i telefon med Pompeo.

Chanserna att lyckas med en sådan manöver är förstås större med en amerikansk president som inte bryr sig om demokrati och mänskliga rättigheter, det vill säga Trump. Bidens presidentskap lär inte bli fritt från krassa geopolitiska eller ekonomiska överväganden. Men demokratiska värderingar och principer kommer helt säkert att ges större utrymme än nu. Till en del är en sådan politik faktiskt lagfäst i USA, genom den Belarus Democracy Act som antogs 2004.

För Lukasjenka innebär det att hans multivektoriella politik måste riktas mot Kina och den övriga världen utanför Väst. Så har det varit även tidigare under hans 26 år vid makten.

Den nya amerikanska ambassadören, Julie Fischer, har för övrigt fortfarande inte hunnit godkännas av senaten. Gissningsvis kommer hon aldrig att skickas iväg.