Nya uppgifter om Raman Bandarenkas död

Initiativet BYPOL – som uppges bestå av före detta poliser och medarbetare i rättsväsendet – presenterar nu en egen undersökning av Raman Bandarenkas död för drygt två månader sedan. Liksom många andra avslöjanden på senare tid bygger den på inspelade samtal, telefondata och andra normalt otillgängliga uppgifter. Om så inte redan har framgått känner jag mig inte helt bekväm med detta men man måste förstås ändå försöka förhålla sig till uppgifterna.

Vad tillför då undersökningen i sak?

Såvitt jag kan se, vid en hastig anblick, är det fortfarande oklart hur Raman Bandarenka dog. Men uppgifterna pekar ändå i en bestämd riktning.

Att han var inblandad i något slags tumult med en maskerad grupp kända Lukasjenkaanhängare har redan från början varit känt. Ordföranden i hockeyförbundet, världsmästaren i kickboxning, diktatorns kvinnliga pressekreterare och ett känd kvinnligt tv-ankare, samt ett par där maken ingår i Lukasjenkas eget hockeylag, ingick alla i denna grupp.

De hade också hjälp av polisens elitinsatsstyrka – som kickboxningsmästaren brukar träna.

På ett videofragment som nästan omedelbart började cirkulera på nätet syns också hur kickboxningsmästaren brottar ned Bandarenka, och vid ett tillfälle ger honom ett knytnävsslag mot kroppen. Några timmar senare förs han medvetslös till akutsjukhus där han följande dag dör av hjärnblödning.

Då som nu finns medicinska uppgifter om spår av misshandel över hela kroppen. Det finns också en uppgift om att han ska ha slagit huvudet i något när han blev omkullvräkt – tidigare talades det om en ruschkana, nu om asfalten.

Någon mer regelrätt misshandel tycks dock inte ha ägt rum under själva tumultet. Och i ett avlyssnat (!?) och tidigare på internet publicerat telefonsamtal mellan kickboxningsmästaren och hockeyordföraden uttrycker de sin tillsynes helt genuina oförståelse för hur Bandarenka kan ha fått hjärnblödning. Deras egna misstankar riktas i samtalet mot en grupp kravallpoliser – som kom in i ett senare skede.

Den här nya undersökningen från BYPOL tycks ge stöd åt den teorin.

Efter att först ha tagits in i Lukasjenkaaktivisternas och specialpolisernas skåpbil lämnades Bandarenka nämligen över till kravallpoliserna, som transporterade honom vidare till polisstationen i sin egen skåpbil. Enligt den nya undersökningen tog det en hel timme att transportera honom en sträcka som inte hade behövt ta mer än tre minuter. (Det är bara 750 meter om man kör raka vägen.)

Här finns allså en tidslucka där Bandarenka verkligen kan ha misshandlats systematiskt på ett sätt som ledde till hans död.

Kravallpoliserna dumpade sedan den illa medtagne på en polisstation och påstod att han var full. Där ringer man, vilket tydligen är rutin när man får in kraftigt påverkade gripna, efter ambulans.

Sedan ringer polisen inom loppet av några minuter till ambulanscentralen ytterligare två gånger och säger med emfas åt dem att skynda på. Den intagne förlorar medvetandet och det beror inte på alkoholpåverkan, säger man, för han luktar inte alls sprit. Ambulansen tycks dock vara upptagen och det dröjer en timme innan han skrivs in på sjukhuset.

Slutsats?

Tidigare har jag faktiskt lutat åt att Bandarenka i princip dog av en olyckshändelse, genom att han föll olyckligt under tumultet och slog i huvudet. En läkare jag känner har bekräftat att det kan dröja en stund efter en sådan smäll innan någon blir dålig och förlorar medvetandet.

Uppgifterna om misshandelsskador över hela kroppen har jag varit benägen att tillskriva den omilda brottningsmatschen på asfalt och det enstaka knytnävsslag man ser Bandarenka mottaga i videofragmentet.

Samtidigt har de varit svåra att avfärda. Även Bandarenkas mor har i någon mediekommentar sagt att sonen bar spår av just omfattande misshandel, som rimmar illa med den omvittnade brottningsmatchen. Och i ljuset av den timslånga (så vitt jag vet oförklarade) vistelsen i kravallpolisernas skåpbil, ser det nu mer ut som att Raman Bandarenka föll offer för sadistisk misshandel från deras sida.

Det framstår dock som långtifrån säkert. Och ovissheten blir inte mindre av att vi matas med information via svårförklarliga läckor från okända avsändare.