Om Navalnyjs senaste avslöjande

Gårdagens avslöjande på Aleksej Navalnyjs videoblogg nådde ovanligt nog utanför Rysslands gränser. Detta eftersom det kastade nytt ljus över Rysslands förmodade kopplingar till Donald Trumps valkampanj 2016. Den dåvarande kampanjledaren och ökände lobbyisten Paul Manafort har tidigare anklagats för att ha mot betalning ha försett oligarken Oleg Deripaska med insiderinformation från kampanjen. Kopplingen mellan Deripaska och Kreml har i sammanhanget dock inte kunnat beläggas, bara förmodas.

Men nu visar det sig att Deripaskas yacht, vid tiden för nämnda valkampanj, gästades av Sergej Prichodko. Och att man då talade om just förhållandet till USA.

Vem tusan är Sergej Prichodko, kanske du undrar?

Prichodko har haft höga poster i Kreml och i den ryska regeringen sedan Jeltsins tid. Han är enligt Navalnyj den tjänsteman som har störst inflytande över just utrikespolitiken – större inflytande än den mer kände utrikesministern Lavrov. Just den felande länk som saknades i Manafortaffären, alltså.

Allt detta är kanske, ur ryskt perspektiv, av perifert intresse.

Mer relevant är då hur Navalnyj kom uppgifterna på spåren och vad detta säger om Rysslands makthavare.

Saken är den att det började med försök att skandalisera Navalnyj och hans kampanjarbetare. Ett gäng lättklädda flickor stormade in i valstabens lokaler och började antasta kampanjarbetarna, och som av en händelse var skandalkanalen Life News där och filmade alltihop. I en videohälsning till Navalnyj hotade en av flickorna också med att någon av dem skulle lura Navalnyj till sex och sedan publicera en video av detta, eftersom Navalnyj enligt flickan bar skulden till något krig, förmodligen det i Ukraina.

Allt detta hade man förstås kunnat rycka på axlarna åt.

En djupdykning i flickans instagramkonto visade dock att hon inte bara hade nyss beskrivna politiska provokation på sin meritlista, utan att hon även påstod sig ha förfört en oligark – vilket hon dessutom skildrat i en bok. Oligarken i fråga kallas i boken ”Ruslan” och en sexvistelse på hans yacht påstås ha ägt rum utanför Grönland. Under vistelsen har en mycket viktig person som i boken kallas ”Papa” också gästat yachten.

En systematisk kontroll av tidsangivelser i boken och av flickans instagramskildring från vistelsen ställer utom varje tvivel att Ruslan i själva verket är Oleg Deripaska och att Papa är Sergej Prichodko. (Och att det inte var Grönland utan Norge man besökte). I ett ljudklipp från instagramkontot hör man också Deripaska förklara för flickan att ”Sergej Eduardovitjs” (Prichodkos) gamla väninna, som heter ”Nuland” (Victoria Nuland var till nyligen USA:s vice utrikesminister med ansvar för Rysslandsfrågor), i ungdomen tillbringade en tid på ett ryskt lastfartyg och sedan dess hatar Ryssland.

Enligt Navalnyj var flickan, som han med klädsamt återhållen genans beskriver som eskortflicka, inte ensam på båten utan ingick i en hel grupp prostituerade. Vilka belägg som finns för just detta har tyvärr undgått undertecknad. Hursomhelst så riktar Navalnyj en påminnelse till Putin om hur denne i egenskap av FSB-chef i slutet av 90-talet var med och gillrade en fälla för dåvarande riksåklagaren Skuratov, som fick sparken efter att ha ertappats med just prostituerade. Han uppmanar nu Putin att vara konsekvent och även göra sig av med Prichodko.

Som grädde på moset visar han upp bilder av Prichodkos lyxresidens och huset där hans superdyra lägenhet ryms. Hur kan det förresten komma sig, undrar Navalnyj, att Prichodkos arbetslösa hustru deklarar mångmiljoninkomster?

Ja, något avsked för Prichodko lär Navalnyj inte kunna utverka. Men hans exponering av den depraverade ruttenhet som präglar Putinregimen, från Life News billiga provokationer till vad som av allt att döma har utspelat sig på Deripaskas yacht, har uppenbar politisk sprängkraft. Och det är ändå bara en västanfläkt jämfört med hans mer ambitiösa dokumentärer om riksåklagare Tjajka och premiärminister Medvedev.

Det är synd att Navalnyj inte tillåts ställa upp i presidentvalet. Samtidigt vore det väl konstigt om han fick det.