Oväntad rysk fotbollsseger

Sverige gick alltså vidare från gruppspelet i Fotbolls-VM och möter i morgon Schweiz i Sankt Petersburg. Om detta finns kanske inte så mycket att säga, åtminstone inte om man som undertecknad råkar vara helt ointresserad av fotboll. Mer intressant är då att även Ryssland gått vidare. Detta efter oväntad seger mot Spanien. Den var åtminstone så oväntad att Putin inte själv infunnit sig för att titta utan i stället hade skickat premiärminister Medvedev. Auktoritära ledare vill som bekant inte förknippas med förluster.

Detta var en missräkning som Putin dock sannolikt kan leva med. Den nationella glädjeyran rapporteras nu vara stor. Även om en och annan hoppas att den positiva energin på något vis ska bidra till demokratisering, så är en mer nykter prognos att framgången stärker den rådande ordningen och sittande regimen.

Ändå dras förstås en del regimmotståndare med i yran. Exempelvis twittrade i går Maria Baronova – som leder Michail Chodorkovskijs rörelse Öppna Ryssland – att alla som varit emot VM kan meddela detta så ska hon radera dem från sitt konto. Även oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj twittrade ”JAAAAAA!” och ville ordna appellmöten med krav om att tilldela målvakten Akinfejev den statliga utmärkelsen Rysslands hjälte.

I andra änden av spektrat finns exiljournalisten Arkadij Babtjenko. På Facebook meddelade han att han tar bort alla vänner som använder uttrycket ”de våra”, nasji, eftersom ”mina ‘våra’ sitter i fängelse hos era”. (Om någon undrar hur Babtjenko har det efter den avstyrda mordkomplotten så meddelade han nyligen att omfattande säkerhetsarrangemang helt tömt hans liv på innehåll.)

Statsvetarprofessorn Sergej Medvedev menar också att glädjen är en fortsättning på den vanliga Putinrevanschismen: ”depolitisering och demobilisering, en stegrande hysteri, som fungerar så länge man in i denna skrikande mun kastar nya och nya segrar. Men alla dessa segrar, från Krim till Trump, från Saudiarabien till Spanien, erhålls på kredit.” Andra skämtar (med ett uns av allvar) om att Putin kanske låtit lägga sömnmedel i spanjorernas borsjtj och dopat de ryska spelarna.

På SVT Play finns en dokumentär om hur Ryssland för åtta år sedan utsågs till att hålla VM 2018. Den dåvarande FIFA-ordföranden Sepp Blatter – sedermera avpolleterad efter diverse korruptionsturer – figurerar förstås, liksom en del mer eller mindre lösa uppgifter om otillbörlig påverkan. Mest handfast är att FIFA-funktionären och tidigare tyska fotbollstjärnan Franz Beckenbauer smörjdes med en post som representant för ryska Gazprom.

Han ska dessutom ha uppmanats av Tysklands president att rösta på Ryssland som VM-värd. I bakgrunden fanns då som nu just den ryska gasexporten, och förstås Nordstreamprojektet.

Konkurrent till uppdraget som värdnation 2018 var Storbritannien. I dag, efter giftmordsförsöket på Sergej och Julia Skripal i England, och under Oleg Sentsovs alltjämt pågående hungerstrejk, kanske även den tyska ledningen tycker att det hade känts bättre att stödja Storbritanniens kandidatur.

Särskilt nu är det tyska laget – tydligen för första gången någonsin – har åkt ut redan i gruppspelet.