Överraskande utspel från Lukasjenka

Dagens demonstration i Minsk blev enligt preliminära rapporter påtagligt mindre än föregående söndagars, men präglades också av regn och hårdare polisingripanden än vanligt. Likasom tidigare har några hundra protesterande gripits både i huvudstaden och på andra håll i landet. Även journalister som rapporterat från demonstrationen har tillfälligt frihetsberövats.

Manifestationen hade också föregåtts av överraskande PR-manövrar från diktatorn Lukasjenkas sida.

På fredagen hävdade han vid ett tv-sänt möte att deportationen av den förmodade valvinnaren Svjatlana Tsichanouskaja för två månader sedan i själva verket skedde på hennes eget initiativ. Bakgrunden skulle vara en av myndigheterna avslöjad komplott (från icke-definierat oppositionshåll) som gick ut på att tända eld på den byggnad där hon och en stor mängd journalister befann sig. Hon skulle därmed bli ett ”heligt offer” för att säkra revolutionens framgång. Den tacksamma Tsichanouskaja ska enligt Lukasjenka gråtande ha kastat sig om halsen, oklart på vem, möjligen inrikesminister Karajeu, och sedan ha fått hjälp att bege sig till Litauen.

Få betvivlar Lukasjenkas förmåga att hitta på rövarhistorier av det slaget. Redan dagen efter valet hävdade dock den dåvarande KGB-chefen att man hade tvingats rycka ut för att skydda Tsichanouskaja mot en dödlig komplott. Så i den mån det är en påhittad historia har den inte tillkommit just nu. Tsichanouskaja har också tidigare sagt att hon ännu inte varit beredd att redogöra för de närmare omständigheterna kring landsflykten. Så även om själva komplotten skulle vara fabricerad av regimen kan man kanske tänka sig att denna åtminstone just då lyckades övertyga henne om att den var verklig. Frågetecknen kan nog bara rätas ut av Svjatlana Tsichanouskaja själv, när hon är redo för det.

På lördagen infann sig så Lukasjenka i KGB:s häkte för ett enligt uppgift fyra och en halv timme långt samtal med flera av de ledande politiska fångarna – främst Viktar Babaryka och dennes medarbetare. I ett offentliggjort videofragment från mötet tycks Lukasjenka försöka få med sig åhörarna på sin egen konstitutionsreform. Det spekuleras nu i att Babaryka kommer att friges och tillåtas att registrera det parti som hans stab lät annonsera för någon månad sedan.

Bland de andra närvarande syns en kraftigare man i svart keps som tycks vara Siarhej Tsichanouski. Någon vilja eller möjlighet för den radikalare Tsichanouski att inordna sig i en framtida lojal systemopposition finns dock knappast. Senare blev det också känt att han tillåtits ringa upp sin hustru i Litauen, och i ett avsnitt av samtalet som offentliggjorts ber han henne tvärtom att försöka sätta hårdare press på regimen.

De senaste två månadernas rekordstora protester i Belarus är i stort sett ledarlösa. Svjatlana Tsichanouskaja är en symbol för motståndet och inte en organisatör av det. Hennes make Siarhej och Babaryka har suttit inlåsta sedan i somras och spelar ingen aktiv roll. Huruvida Lukasjenkas manövrar har någon inverkan på läget är därför oklart.