Parad och val i pandemins skugga

I lördags genomförde den belarusiske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka den årliga Segerdagsparaden, med soldater marscherande axel vid axel och publik som trängdes. Kritiker menar att paraden inte bara var ännu en påminnelse om hur tiden sprungit ifrån Lukasjenka och hans sovjetiska pompa och ståt. Den var också djupt olämplig mot bakgrund av coronapandemin.

Huruvida Lukasjenka vann några inrikespolitiska poäng på sin parad är oklart. Däremot kan den nog ha gjort honom populär bland en del människor i andra tidigare sovjetländer, framförallt Ryssland – eftersom han detta år var helt ensam om att genomföra en sådan segerparad.

Putin hade ställt in sin, på grund av pandemin, liksom han även ställde in den ”folkliga omröstning” som för några veckor sedan skulle ha gett legitimitet åt hans fortsatta maktinnehav. Ryssland befinner sig som bekant också i lock-down, medan Lukasjenka valt vad man kanske kan kalla en mer svensk attityd till det smittobegränsande arbetet.

Bakom de olika vägvalen står möjligen olika kapacitet i sjukvården. Belarus, med en befolkning lika stor som Sveriges, uppges ha tvåtusenfyrahundra respiratorer. Alltså mer än dubbelt så många som vi. Hur många respiratorer Ryssland har vet jag inte men landets sjukvård sägs efter omfattande rationaliseringar ha begränsad kapacitet.

Till skillnad från Putins ”folkliga omröstning” ska också, som meddelat, det belarusiska presidentvalet bli av 9 augusti. Fram till på fredag får hugade kandidater registrera sina initiativgrupper. Sedan ska dessa samla in stödunderskrifter, varav minst hundratusen behövs för att få ställa upp.

Oppositionspartierna meddelar nu att de inte tänker vara med om något så oansvarigt i smittoväg, särskilt inte efter att Centrala valkommissionen avfärdat förslag om smittsäker insamling av stödunderskrifter på distans. En del andra för mig tidigare okända figurer verkar dock vara på väg att registrera initiativgrupper. När bilden av dem klarnat i nästa vecka får jag återkomma till vad det är för några, och hur pass riggat startfältet i Lukasjenkas femte återval ser ut att bli.