Protester fortfarande ovälkomna

Torsdagens belarusiska appellmöte för mildare narkotikalagstiftning kunde hållas utan större hinder från myndigheterna. Man hade dock nekat en tidigare mötesanmälan, med hänvisning till formella fel som lätt hade kunnat avhjälpas om man velat. Och liksom brukligt filmade polisen eller KGB mötesdeltagarna.

Den nya demonstrationslagstiftningen som lanserades för fem månader sedan framställdes som en långtgående liberalisering men det är tydligt att myndigheterna även fortsatt vill kunna kontrollera opinionsyttringar av det här slaget, på ett sätt som är allt annat än liberalt.

Vid gårdagens sedvanliga söndagsmanifestation i Brest, där invånarna protesterar mot den nya batterifabriken utan att bry sig om demonstrationstillstånd – plakatlösa, och genom att påstå att man samlas på det centrala Lenintorget för att ”mata duvorna” – greps exempelvis videobloggaren Siarhej Pjatruchin, en av de pådrivande i protesterna. Några kamouflageklädda män tvingade in honom i en bil och försvann. Senare skickade han SMS som klargjorde att han befann sig i häkte och inväntade rättegång för ”lindrig huliganism”.

Det är myndigheternas vanligaste svepskäl för att döma oppositionella till böter eller kortare arreststraff. Konkret betyder det att de påstås ha svurit åt poliserna som griper dem. Något de sannolikt är oskyldiga till, men där ord står mot ord.

Även två andra mötesdeltagare inväntar rättegång i dag och i morgon.

Parallellt rapporteras att hittills tolv personer har bötfällts för den irreguljära Tjernobylmarschen i april. Marschen är som bekant en av den belarusiska demokratirörelsens och oppositionens viktigaste årliga manifestationer, men i år ställdes den för första gången in eftersom arrangörerna inte var beredda att betala motsvarande tjugoåttatusen kronor för polisbevakning. Att det skulle bli så dyrt beror på just den nya lagstiftningen som stipulerar högra avgifter ju fler som planeras delta i ett evenemang.

I stället genmfördes en mindre otillåten demonstration. Och i torsdags blev alltså Volha Kavalkova – en av det oregistrerade kristdemokratiska oppositionspartiets ledare – den tolfte att bötfällas. Totalt är bötesbeloppen därmed uppe i 150 belarusiska basbelopp, vilket motsvarar drygt sjuttontusen kronor. Summan börjar alltså närma sig vad det skulle ha kostat att hålla den ursprungliga demonstrationen lagligt. Har myndigheterna bestämt att det ska kosta att vara oppositionell så kostar det, på det ena eller andra viset.