Putin är förkyld

Sedan någon vecka tillbaka är Vladimir Putin förkyld, vilket kanske inte är vore så uppseendeväckande – om det inte vore för att det såvitt någon kan minnas är första gången han meddelas vara detta. Somliga menar nu att han inte borde ha badat i isvak i i januari. Andra spekulerar i att det står betydlig värre till med honom än man från Kreml vill påskina. Någon konstaterade också hur spännande det skulle vara om Putin hann dö innan presidentvalet 18 mars och Ryssland skulle få välja bland de återstående kandidaterna. De är ju alla tänkta att bara vara statister.

Bland de åtta godkända statisterna finns dock två oppositionella.

Den mest omtalade är förstås tv-journalisten Ksenija Sobtjak. Som dotter till Putins politiske mentor – den sedan länge bortgångne Anatolij Sobtjak – och med en skarp kritik som riktar sig mot det auktoritära systemet men inte mot Putin personligen (!) har hon en för oppositionspolitiker annorlunda och mycket gynnsam sits. Hon visas flitigt i statskontrollerad tv. Som tidigare programledare för en dokusåpa är hon dock inte särskilt omtyckt.

Hon har, med ett ryskt politiskt begrepp, mycket hög ”antirejting”. Nyligen skulle den åldrade människorättsförsvararen Sergej Kovaljov ställa upp i hennes kampanj men fick direkt kalla fötter, då han kände att hon är alltför präglad av reklam och showbusiness – ja, helt enkelt för självcentrerad. Även andra har menat att Sobtjaks presidentvalskampanj för henne själv främst är en egokick, och ett sätt att expandera sitt ”varumärke”.

Sobtjak befann sig dock i förra veckan i Högsta domstolen, där hon begärt att Putins kandidatur skulle underkännas eftersom han sutit vid makten alltför länge. Juridiskt var hon sannolikt ute på hal is (och som väntat förlorade hon) men icke desto mindre tyckte många att det var ett djärvt drag.

Den andre oppositionelle kandidaten, mindre omtalad, är det liberala partiet Jablokos tidigare ledare Grigorij Javlinskij. Hans parti protesterade mot förra veckans visning av Oliver Stones inställsamma intervjudokumentär med Putin i rysk tv, och fick faktiskt stöd av Centrala valkommissionens ordförande Ella Pamfilova. Tv-kanalen hann visa de första delarna av dokumentären men avbröt sedan visningen.

Även om Sobtjak har skaffat sig stöd av ett mindre och ganska ungt parti, Medborgarinitiativet, och dessutom sponsras av ett antal rika (men förmodligen någorlunda progressiva) affärsmän så saknar hon Javlinskijs mer gedigna politiska bakgrund. Som parti har Jabloko sökt alternativa lösningar på samhällsproblem sedan början av 1990-talet. Tyvärr anses nog Javlinskij ändå vara en förbrukad politiker.

Förutom de två oppositionella finns dessutom fem mer renodlade statister. Kommunistpartiet ställer denna gång inte upp med sin mångårige ledare Ziuganov, utan med miljardärkommunisten Pavel Grudinin, som anses politiskt begåvad även om han gillar Stalin och har likadana mustascher. Den reaktionäre provokatören och underhållaren Viadimir Zjirinovskij är som vanligt med. Därutöver kandiderar en Maksim Surajkin från ett alternativt kommunistparti, samt ”Tillväxtpartiets” Boris Titov och nationalisten Sergej Baburin.

Sannolikt är dock Putins förkylningsbesvär övergående och inget av detta spelar någon som helst roll. Andra menar nämligen att hans PR-makare genom att basunera ut förkylningen bara vill få honom att framstå som mer mänsklig och mindre maktfullkomlig.