Putin först att bli förolämpad

I slutet av mars blev det en förseelse att förolämpa ryska myndigheter och häromdagen föll den första domen. Först ut bland landets alla makthavare att bli förolämpad var president Vladimir Putin.

En person i Novgorod ska i det sociala mediet Vkontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook, ha använt ett sexuellt laddat slangord för att beteckna den ryska presidenten. Jag är litet osäker på hur det ska översättas, dels för att ryska medier inte skriver hela ordet rent ut och dels för att svärord inte alltid låter sig översättas helt bokstavligt, men jag tror att det svenska uttrycket ”kukhuvud” är hyfsat närliggande.

Till detta ord hade han också fogat adjektivet ”sagolik”. För sitt tilltag ska han nu böta femtusen kronor.

Den nya lagstiftningen, som förutom förolämpning av myndigheter även inkluderar förbud mot spridande av skadliga fejknyheter, har uppfattats som ännu ett sätt att kringskära den ryska yttrandefriheten. Nyligen avslöjades också att representanter för kommunikationsinspektionen Roskomnadzor, presidentadministrationen och riksåklagaren hållit ett hemligt möte med chefredaktörerna för ledande massmedier i syfte att klargöra hur lagen kommer att tillämpas.

Riktigt klart blev det dock inte. På en direkt fråga om huruvida ett par populära slogans, ”Putin är en tjuv” och ”Enade Ryssland – tjuvarnas och bedragarnas parti”, ofta använda av bland andra oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs supportrar, nu gick för sig att återge svarade kommunikationsinspektionens representant att han personligen inte ansåg det.

Personligen tror jag att han har fel. Lagen omfattar bara förolämpningar som uttrycks på ett ”oanständigt” sätt, vilket väl får medges att fallet var i Novgorod. Men det återstår förstås ännu att se hur vida ramar myndigheterna tillåter sig när det gäller att sätta dit oförsiktiga kritiker, och vad som egentligen kommer att bedömas som skadliga fejknyheter.

I sin blogg hos Moskvaekot menar Viktor Sjenderovitj att lagen kommer att bli kontraproduktiv, eftersom den drar mer uppmärksamhet till förolämpningarna än vad dessa skulle få om man ignorerade dem. Han påminner om när han i sitt satirprogram själv kallade parlamentsledamoten Sergej Abeltsev för grobian, varpå denne stämde honom och frågan skulle redas ut i en domstol som råkade vara belägen på Zoologiska gatan. Ironin i detta fick så stort medieutrymme att Abeltsev därefter var känd som grobianen.

På liknande vis kommer vem som helst nu att kunna hänvisa till Putin som ”Den sagolike” och alla kommer då att förstå att man egentligen syftar på just det där ordet, resonerar Sjenderovitj, och fler med honom.