Putinregimen bli äldre och envisare

I ett avsnitt av Östpodden för ett tag sedan luftade jag tanken att förra årets konstitutionsändringar – där ett antal konservativa värderingar skrevs in i den ryska grundlagen – innebar ett steg bort från Surkovs cyniska ”inget är sant och allt är möjligt”-paradigm. Att den ryska regimen, om än i tveksam riktning, höll på att mogna. Min samtalspartner Kalle Kniivilä nappade inte riktigt på den tanken och jag vet inte hur mycket det ligger i den.

Dock framstår det som oundvikligt att regimen om inte mognar så åtminstone blir äldre. Putin är nu 68 år. (Eller, om man får tro vissa påståenden om att han inte föddes i Leningrad 1952 utan två år tidigare i antingen Georgien eller Uralbergen, 70 år.) Han har varit president sedan han var 47. Med de nya konstitutionsskrivningarna kan han fortsätta vara det tills han är 84.

Även hans närmsta vapendragare blir rimligen äldre.

Och i dag inkom han med ett lagförslag till statsduman om att toppbyråkrater, de han själv utser, inte ska behöva tvångspensioneras när de fyller 70. Förslaget ska enligt dumans talman prioriteras och har redan skickats till de relevanta utskotten. Vems födelsedag det är som motiverar denna brådska vet jag inte. Men när jag gör ett stickprov och tittar på utrikesminister Sergej Lavrov så ser jag att han fyllde sjuttio redan för snart ett år sedan. Så jag antar att den här lagstiftningen bara gäller tjänstemän under ministers nivå.

Andra lagändringar Putin i dag levererat till statsduman handlar om att, i relevanta paragrafer, skriva in att Rysslands konstitution står över internationella avtal. Blygsammare ändringar i den här riktningen infördes redan för fem år sedan men slogs fast mer slutgiltigt just i och med förra årets konstitutionsändringar. Även dagens förslag från Putin ska behandlas i skyndsam ordning.

Vi ser ett ryskt ledarskap som blir äldre och mindre följsamt mot omvärlden, alltså. Det påminner litet om den sensovjetiska perioden, ibland beskriven som en gerontokrati (med vår tids språk gubbvälde) där tre ålderstigna ledare raskt avled innan den 54-årige ynglingen Gorbatjov tog vid. Och kanske dyker det upp en ny Gorbatjov någon gång framemot Putins 84-årsdag.