Rybka ur askan i elden

För snart ett år sedan uppmärksammades här en prostitutionshistoria med storpolitiska kopplingar. Den tog sin början i provokationer mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs kampanj inför det ryska presidentvalet. En grupp lättklädda flickor hade stormat in hos hans valstab och skandalsajten LifeNews filmade detta. Sedan lade en av flickorna dessutom upp en video där hon hotade med att någon av dem skulle förföra Navalnyj.

När Navalnyjs folk undersökte vem hon var hittade de kopplingarna till storpolitiken.

Flickan, som är från Homel i i Belarus och heter Anastasija Vasjukevitj – men kallar sig ”Nastja Rybka” – hade varit hålldam åt den Kremlnära oligarken Oleg Deripaska. På hennes instagamkonto och i en bok som hon publicerat framkom att hon 2016 hade varit på kryssning med Deripaskas yacht. Oligarken hade då gästats av Rysslands vice premiärminister Sergej Prichodko som, vad det verkat, velat diskutera hur man kunde manipulera det amerikanska presidentvalet.

Deripaska ska visst ha haft direkt eller indirekt kontakt både med Trumps tidigare rådgivare Paul Manafort och med Julian Assange, ledaren för Wikileaks, genom vilka de amerikanska Demokraternas hackade mejlkorrespondens publicerades. Han är också föremål för amerikanska sanktioner.

Hursomhelst, Nastja Rybka greps kort därefter i Thailand tillsammans med sin ”coach” Aleksandr Kirillov (”Alex Lesley”), från Vitsebsk i Belarus. ”Lesley” undervisar i ”neurolingvistisk programmering”, en kvasivetenskaplig omskrivning för manipulation och förförelsekonst. I Thailand fick de tillbringa närmar ett år i häkte anklagade för att ha ordnat illegala sexträningar, organiserat ett hemligt sällskap samt bedrivit prostitution.

De rättsliga grunderna för detta är nog tvivelaktiga. Bakom kulisserna tycks Kreml och Deripaska ha dragit i trådarna. Enligt obekräftad uppgift ska USA ha försökt dra åt andra hållet. I ett försök att rädda sig har nämligen Rybka och Lesley påstått sig ha ytterligare inspelningar av samtal om hur Ryssland manipulerade det amerikanska presidentvalet.

Häromveckan blev det i alla fall klart att Ryssland hade vunnit dragkampen. Då dömdes de två plötsligt till villkorliga straff och sattes sedan på ett plan till Moskva där de genast greps.

Deras klammeri med den ryska rättvisan består formellt i att de kränkt Deripaskas privatliv samt att de är misstänkta för koppleri. I praktiken handlar det snarare om politisk skadekontroll.

Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka passade på att knipa några popularitetspoäng genom att kräva att hans medborgare släpptes ur det ryska häktet, vilket sedan också skedde. Rybka utlyste därefter en presskonferens men dök inte upp. Enligt hennes ombud prioriterade hon att gå på bio och shoppa nya kläder men man kan nog utgå ifrån att hon står under hårt tryck, tills Kreml försäkrat sig om att inga fler obehagliga läckor är att vänta från hennes sida.