Rysk vaccinering mindre än påstått

En och en halv miljoner människor har vaccinerats mot covid-19 i Ryssland, påstår framställarna av vaccinet Sputnik V på sitt twitterkonto. Det verkar vara en överdrift med åtminstone en hel miljon, rapporterar Moscow Times som i en längre artikel sammanfattar vad kritiska statistiker och andra har räknat ut.

Utgår man ifrån vad de enskilda ryska regionerna själva rapporterat – eller åtminstone den majoritet av regionerna som faktisk rapporterat egna siffror – och därutöver lägger till de vaccinationer av nyckelpersoner inom förvaltning och näringsliv samt sjukvård och militär som inleddes redan i våras (!), är det svårt att komma högre än en halv miljon totalt.

Kanske rör det sig snarare om trehundratusen, menar vissa experter.

De överdrivna vaccinationssiffrorna, tillsammans med de avsiktligt underskattade dödssiffror som här tidigare skrivits om, bekräftar förstås bilden av Ryssland där det fifflas och fuskas med mycket.

När det gäller dödssiffrorna så tycktes fusket vara koncentrerat till en del regioner. Och när det gäller den påstådda en och en halv miljonen vaccinerade är det alltså vaccintillverkaren som står bakom. Inte i någondera fallet behöver det ha utgått någon order från Kreml om att ljuga. I båda fallen kan det snarare handla om att man levererar de siffror man tror uppskattas av centralmakten.

När det gäller vaccinationssiffrorna kan överdrifterna – förutsatt att folk tror på dem – bidra till att fler vaccinerar sig också i verkligheten. För som tidigare konstaterats här har de flesta hittills känt ovilja inför detta, enligt flera opinionsundersökningar från Levadacentret. Men om de tror att andra vaccinerar sig blir den tvekan lättare att övervinna.

Det är inget rättfärdigande av lögner utan bara ett krasst konstaterande. Och kanske en förmildrande omständighet, ändå.

Överdriften tjänar också ett uppenbart propagandasyfte gentemot omvärlden. Ryssland försöker nu göra sitt vaccin till ett av de stora i världen. I den informationskamp mellan ryska och franska nättroll verksamma i Afrika, som iöst.nu berättade om för en månad sedan, var för övrigt just Sputnik V något som de ryska trollen gjorde ett stort nummer av.

Nu ska man även försöka få vaccinet godkänt i EU.

I efterordet till en liten bok som snart ska ges ut – från en intervjuresa till Ryssland – lade jag nyligen till några ord om just det ryska vaccinet. Bakgrunden var att bokens sista intervjuperson uppgivet hade konstaterat att Ryssland under Putins tjugo år vid makten inte gjort något positivt alls för mänskligheten. Vaccinet tycktes vara en given invändning. Jag hoppas att den invändningen står sig, trots allt.