Rysslands mystiska Altright-rörelse

I urvalet av nyheter till den här webbsidan ser man ibland något som först kan tyckas ha nyhetsvärde, men som man sedan avstår från att gräva djupare i. Efter den stora demonstrationen mot korruption i Moskva i slutet av mars greps exempelvis en 45-årig småföretagare som heter Aleksandr Politikov för att ha överfallit en polis. För några veckor sedan dömdes han till två års fängelse.

I varje sådant fall går tankarna förstås till de så kallade Bolotnajafångarna, som efter protesterna 2012 fick avtjäna liknande straff – och som allmänt betraktas som oskyldiga. Men samtidigt förekommer det ju faktiskt att demonstranter ger sig på poliser och om de sedan döms för detta är det ju inte mycket att orda om. Så tycks fallet ha varit med Politikov. Han erkände sig åtminstone vara skyldig och fick därmed en mildare dom än vad som annars hade varit att vänta.

Fallet Politikov är dock intressant av fler orsaker än just domen mot honom. I en längre artikel för sajten RBK redogör Pavel Tjikov, ledare för advokatnätverket Agora, som åtar sig människorättsfall, för den nya rörelse Politikov tillhör: Artpodgotovka.

Bakgrunden till Tjikovs artikel är en serie dramatiska gripanden som säkerhetstjänsten FSB genomförde i fredags. 14 personer greps i åtta olika städer. Några veckor tidigare hade ytterligare fem personer gripits, de hade förberett molotovcocktails och anklagas för förberedelse av terroristbrott. På en video av gripandena som FSB nu publicerat syns både vapen och hemmagjorda spränganordningar. De gripna uppger själva i filmen att de tillhör Artpodgotovka och att de tänkt använda bomberna i ”revolutionära handlingar”.

FSB tycks alltså äntligen ha hittat det slags revolutionärer som den ryska statspropagandan länge drömt om i sin svartmålning av landets opposition.

Men är då Artpodgotovka en del av denna opposition?

Pavel Tjikov berättar i sin artikel om rörelsens ledare, en man på dryga femtio år som heter Vjatjeslav Maltsev. På sovjettiden var Maltsev en ung polis. Under 90-talet gav han sig in i politiken i Samararegionen. Där lierade han sig med Vjatjeslav Volodin, sedermera känd toppfunktionär i regeringen och i Putins presidentadministration. I början av 00-talet bedrev Maltsev en framgångsrik kampanj mot en politisk fiende till Volodin, guvernören i Samara Dmitrij Ajatskov, såsom ledare för något som kallades just ”Kommittén för kamp mot Ajatskov”.

Maltsev framstår alltså mer som en politisk torped än som en riktig politiker.

Den bilden stärks också av Maltsevs inträde i det liberala oppositionspartiet Parnas häromåret. Parnas, försvagat efter mordet på Boris Nemsov 2015 och hårt ansatt av en myndighetskampanj mot ledaren Michail Kasianov, innefattande bland annat smygtagna sexfilmer, var under våren 2016 nära att spricka på grund oenighet kring den märklige Maltsev och hans lika svårförklarliga som plötsliga framträdande roll inom partiet. Parnas insatser i parlamentsvalet följande höst sägs också ha blivit ett fiasko.

Därefter har Maltsevs anhängare, som alltså säger sig ingå i Artpodgotovka, engagerat sig i Navalnyjs kampanj och i någon mån i Chodorkovskijs rörelse Öppna Ryssland. Längre än till deltagande i demonstrationer sträcker sig dock inte deras politiska intresse, om jag uppfattar Tjikov riktigt. Han jämför Artpodgotovka med USA:s Altright-rörelse. Det handlar om missnöjd lägre medelklass i åldern trettio till femtio år som köper Maltsevs populistiska budskap, formulerat i 22 punkter om bland annat att förbjuda säkerhetstjänsterna och avskaffa alla skatter.

Är Maltsev då en marionett på den oppositionella arenan, i hemlighet styrd av Kreml? Tja, å ena sidan greps Maltsev i juni under buller och bång och det lär pågå en brottsutredning kring honom hos FSB. Å andra sidan kunde han ändå, konstaterar Tjikov, obehindrat bege sig till Frankrike och därifrån fortsätta driva sin rörelse via sociala medier. Så i likhet med vissa andra figurer i den ryska politiska historien förblir Maltsev kanske en gåta.

Tillägg 9 november: I söndags 5 november greps över trehundra personer, de flesta i Moskva, som på olika håll samlats för att demonstrera. Vjatjeslav Maltsev hade utlyst början på en revolution till denna dag. Många av de gripna ska också ha varit utrustade med knivar, knogjärn och liknande. Även nya molotovcocktails ska ha återfunnits.