Skripalmisstänkta träder fram

De två män som i förra veckan pekades ut av Storbritanniens premiärminister som skyldiga till mordförsöket på dubbelagenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury – Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov – trädde i dag fram i tv-kanalen RT. Kanalens chefredaktör Margarita Simonjan genomförde själv intervjun med dem.

Som väntat förnekar de alla anklagelser.

Framträdandet kommer efter att Vladimir Putin i går, på ett ekonomiskt forum i Vladivostok, sagt att de ryska myndigheterna identifierat Bosjirov och Petrov och att han hoppades att de själva snart skulle träda fram i media.

Under Simonjans 25 minuter långa intervju ser Petrov och Bosjirov olyckliga ut. De menar att de fått sina liv förstörda av utpekandet och ber om att få bli lämnade i fred.

På frågan om vad de hade i Salisbury att göra uppger de att de ville titta på katedralen där. Att de besökte staden två dagar i rad, 3 och 4 mars, förklarar de med att vid första besöket var det så mycket snöslask att det inte gick att ta sig fram.

Från brittiskt håll har det första besöket beskrivits som en trolig rekognosceringstur.

Huruvida de två männen har befunnit sig nära Skripals hus (där de fotograferats av brittiska övervakningskameror) säger de sig inte ha en aning om. Den brittiska polisens uppgift om att spår av giftet novitjok återfanns på deras hotellrum kommenteras inte alls i intervjun.

Från brittiskt håll har det antagits att Bosjirov och Petrov kan vara fingerade identiteter. Falska eller inte så har ryska medier – särskilt oberoende Fontanka i Sankt Petersburg – dock kartlagt vissa spår av dessa identiteter. Bland annat att Petrov ska arbeta för ett farmaceutiskt företag kallat Virion, och något som heter Mikrogen.

I intervjun säger Petrov och Bosjirov att de tillsammans gör affärer med näringspreparat för träning. De vill dock inte berätta vilka de gör affärer med, av rädsla för att dessa ska drabbas av otrevliga konsekvenser, säger de. Sitt tiotal gemensamma resor till Europa förklarar de oftast har varit i turiständamål, och ibland för affärerna. Då ska de ha undersökt marknaden för kosttillskott.

Möjligen är mer att vänta. Men på det hela taget är denna första intervju knappast tillräcklig för att motbevisa Storbritanniens uppgifter.