Tjajka vill hämnas på Navalnyj

Rysslands riksåklagare Jurij Tjajka har ett särskilt horn i sidan till oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. För två år sedan avslöjade ju dennes antikorruptionsfond, i en dokumentärfilm på Youtube, hur djupt nedsjunken i korruption och kriminalitet riksåklagaren är. Den 44 minuter långa filmen fick snabbt miljontals tittare.

Hittills har den nog bara överträffats av filmen om premiärminister Medvedevs rikedomar. Även den producerades som bekant av Navalnyjs antikorruptionsfond. Men till skillnad från filmen om Medvedev vågade sig regimen efter Tjajkafilmen inte på något juridiskt motdrag.

Som ni kanske minns valde Kreml efter Medvedevfilmen (som var den utlösande faktorn i förra vårvinterns jättedemonstrationer) att låta gruvmagnaten Alisjer Usmanov stämma Navalnyj för förtal. Usmanov hade enligt filmen byggt ett av Medvedevs residens. Det var förstås bekvämare att låta honom stå som motpart i rätten än att Medvedev själv skulle förnedra sig där.

Domstolen beslöt föga förvånande att Navalnyj måste radera Medvedevfilmen. Något han sedan uppenbarligen har ignorerat, och tycks komma undan med.

Men i fallet Tjajka är det i stället Navalnyj som anmält honom för förtal. Detta med hänvisning till att Tjajka beskrivit filmen som lögnaktig och gjord på beställning. Föga förvånande har myndigheterna dock kommit fram till att detta inte utgör något förtal mot Navalnyj och hans medarbetare.

Samtidigt visar det hur handfallen riksåklagaren har stått inför avslöjandena i filmen.

Men nu ser han nog en möjlighet att ge igen för gammal ost. I dag firade riksåklagarmyndigheten 296 år (ja, myndigheten räknar tydligen sina rötter från Peter den stores tid) och då passade Tjajka på att tala om vilka uppgifter han betraktade som viktigast under 2018. Bland dessa var att inte ge utrymme åt sociala spänningar och icke-tillståndsgivna demonstrationer som kunde hota stabiliteten.

Utan tvivel syftar han på den valbojkott som Navalnyj utlyst, och de demonstrationer som planeras till 28 januari. Sannolikt kan Navalnyj och hans stab ganska snart räkna med otrevligheter från åklagarmyndighetens sida.