Dmitrij Bogatov är knappast terrorist

25-årige Dmitrij Bogatov som greps i början av april, sitter fortfarande häktad. Som rapporterades här då anklagas han för uppvigling till terrorism. Gripandet, som ägde rum bara en vecka efter massgripandena av demonstranter i slutet av mars, antogs av många vara politiskt motiverat. Hans vänner har nu också initierat en kampanj med hashtaggen ”#freebogatov”.

Hur står det då till med anklagelserna?

Till att börja med ska konstateras att den aktion som Bogatov ska ha uppmanat till aldrig ägde rum. När det gäller själva uppmaningarna så handlar det om två kommentarer i ett diskussionforum på internet, publicerade 29 mars av pseudonymen ”Airat Basjirov”.

Den första kommentaren gjordes på eftermiddagen och uppmanade folk att komma till Röda torget 2 april och ta med sig flaskor, trasor, bensin och liknande attiraljer om man hade möjlighet. Den andra kommentaren, som gjordes klockan 22.24 på kvällen, var längre och argumenterade för att våld var nödvändigt, att man borde störa ut polisradion och överfalla polisstationer – ja, uppmaningar som förvisso är belastande, men som sannolikt inte var allvarligt menade åtminstone om författaren är vid sina sinnens fulla bruk. Några konkreta händelser kan ju som sagt inte kopplas till uppmaningarna.

Icke desto mindre är det belastande formuleringar. Sådana kan man åtalas och möjligen dömas för även i demokratiska rättsstater.

Frågan är dock om det är Bogatov som skrivit kommentarerna.

”Airat Basjirov” – som rent tekniskt finns i flera användarupplagor – har nämligen fortsatt att vara verksam i diskussionsforum på nätet, trots att Bogatov nu suttit häktad i över två månader. Nyhetssajten Mediazona och också korresponderat med en av dessa upplagor. Denne Airat Basjirov intygar att Bogatov är oskyldig, att han funderar på hur han ska få fram dokument som bevisar detta, samt uppger att han själv sedan fem år bor i USA.

Saken är den att den IT-intresserade Bogatov använde sig av det populära anonymiseringsverktyget Tor, som gör att användare slumpmässigt byter IP-adress med varandra. Bogatovs advokat menar att detta är just vad som skett.

Nätforumets administratör ska på förfrågan från polisen har meddelat att inloggningar till den Airat Basjirov-användare som skrivit kommentarerna den aktuella dagen hade gjorts från Holland, Japan, från Podolsk utanför Moskva, samt från Bogatovs dator i Moskva. Såvitt hittills framkommit finns inga andra bevis mot Bogatov än inloggningen från hans dator.

Enligt advokaten har dock utredarna hittillls inte intresserat sig för den tekniska sidan av saken.

Av mindre teknisk natur är den omständighet att Bogatov och hans flickvän den aktuella kvällen filmades av en övervakningskamera i ett snabbköp, där de gick in efter ett gemensamt gymbesök. Övervakningsbildens tidsangivelse är 22.13, och enligt advokaten uppger övervakningsfirman att klockan var felinställd med åtta minuter, vilket innebär att den egentliga tiden ska ha varit 22.21.

Det är bara tre minuter innan en av de två kommentarerna gjordes. Stämmer detta tycks Bogatov ha ett ganska gott alibi.

Rättsfall kan förstås bjuda på överraskningar, och kanske har utredarna information som motsäger ovanstående bild. Men än så länge är den troliga utgången av fallet Bogatov att det blir nedlagt.