Tyskland, Ryssland och Navalnyj

Tysklands fynd av novitjok i samband med förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj bekräftades häromdagen av svenska Försvarets forskningsinstitut, FOI, som undersökt ett prov vid sitt laboratorium i Umeå, och även av ett franskt laboratorium. Ryssland fortsätter att försöka slå ifrån sig men gör knappast intryck på någon.

Egentligen är det oväntat att just Tyskland blivit Rysslands motpart i den största internationella skandalen på länge. Det ser till och med ut som om man, kanske, kommer att ställa in slutförandet av den nya gasledningen genom Östersjön, Nordstream 2.

Tyskland har alltsedan sovjettiden varit inställt på samarbete med Ryssland. Nordstreams första ledning drevs igenom av den dåvarande förbundskanslern Gerhard Schröder, personlig nära vän till Putin, och efter sin avgång fräckt nog styrelseordförande i bolaget. Hans efterträdare Angela Merkel har hållit en kylig distans till den ryska ledningen men samtidigt upprätthållit en dialog med denna. Och hon har aldrig varit beredd att överge utbyggnaden av Nordstream.

Bakom den tyska samarbetsviljan gentemot Ryssland ligger åtminstone delvis historiska skuldkänslor för Andra världskriget. Det är en faktor som även medfört viss återhållsamhet gentemot Lukasjenkaregimen i Belarus.

Så en fråga är varför Tyskland nu tycks gå i spetsen för den internationella reaktionen mot mordförsöket på Navalnyj. Bortsett från den uppenbara omständigheten att Navalnyj vårdas på ett tyskt sjukhus, alltså.

Volker Weichsel som är redaktör för den tyska vetenskapliga tidskriften Osteuropa säger, i en podcast hos ryska Meduza, att det är en lång rad händelser som till slut har fått bägaren att rinna över för Tyskland. Rysslands angrepp på sina grannländer, framförallt annekteringen av Krim 2014, är förstås viktiga exempel. Dödsskjutningen av en tjetjensk exilseparatist i Berlin för två år sedan ett annat. Liksom ryska hackerattacker mot det tyska parlamentet Bundestag.

Men mest bestickande är kanske just förhållandet till Andra världskriget. För ett år sedan blev en skiljelinje tydlig, då Putin ville flytta fokus från Molotov-Ribbentrop-pakten till Münchenavtalet och västmakternas och Polens roll ett år innan krigsutbrottet. Kanske töjdes här de återstående trådarna av historiskt-moraliskt samförstånd ut bortom bristningsgränsen.

Den pågående krisen i Belarus bidrar säkert också till att höja temperaturen.

Navalnyj verkar å sin sida, glädjande nog, vara på bättringsvägen. Häromdagen syntes han sittande i sjukhussängen på Instagram, och lät hälsa att han njöt av att kunna andas utan respirator. Attityden var den sedvanliga vilket tyder på en framtida comeback.