Valcirkus i Odessa

Det ukrainska lokalvalet verkar bli rörigt, och samtidigt ganska spännande.

Som tidigare rapporterats här riskerar många röster att bli bortkastade, eftersom partierna är så små att de flesta inte lär komma in i fullmäktigeförsamlingarna. Dessutom kastade i förra veckan president Zelenskyj in en opinionsundersökning i själva valproceduren, vilket, kan man misstänka, är avsett att ge extra draghjälp åt hans eget parti. Och därutöver greps i torsdags några röstköpare i Odessa.

Man bör väl inte bli helt förvånad av att många som nekas ställa upp i valen också anser sig ha fallit offer för politiskt ränkspel.

Särskilt rörigt verkar det vara i just Odessa.

Strax innan röstköpshistorien avsattes i början av förra veckan stadens valnämnd, av landets Centrala valkommission, som i stället tillsatte en ny.

Valnämnden hade godkänt en rad fejkkandidater som antagit samma namn som mer kända politiker. Den hade också självsvåldigt registrerat kandidater som diskvalificerats i domstol. De kandidaterna kom från Vår hembygd, efterföljaren till den 2014 störtade Janukovitjs Regionernas parti, och från något som heter Dmytro Holubovs block.

Holubov, som på 00-talet stod inför rätta (men friades) för bankkortsbedrägerier på internet, vill ställa upp i borgmästarvalet. Han tycks också vara lierad med stadens nuvarande borgmästare, Hennadij Truchanov. Åtminstone betalade han borgen för denne när han satt häktad för ett par år sedan.

Truchanov var en gång i tiden också med i Regionernas parti och figurerade för några år sedan i de så kallade Panamadokumenten med diverse offshorebolag på brittiska Jungfruöarna.

Just nu har han stämts i domstol för sina försök att återge några av Odessas gator sina tidigare namn, efter den sovjetiske marskalken Zjukov och ett sovjetiskt förband i andra världskriget. Zjukovavenyn har de senaste åren kallats för Det himmelska hundradets aveny – efter aktivisterna som dog i Majdanrevolutionen. Det namnet hade vad jag förstår drivits igenom av den tidigare Odessaguvernören Micheil Saakasjvili.

Ja, man anar att valen blir en prövning för ukrainska demokratin, och för landets sammanhållning i stort. Idén att återinföra de sovjetiska gatunamnen tycks dock vara ägnad att väcka sympati bland väljarna i Odessa. Och har de sådana åsikter måste ju någon få företräda dem.