Zmitser Bobryk avslöjar Beltafall

För en och en halv månad sedan berättade iöst.nu om den märkliga brottsutredning som pågår mot två av Belarus viktigaste oberoende nyhetskällor, sajten Tut.by och nyhetsbyrån Belapan. Dessa anklagas för att ha missbrukat den statliga nyhetsbyrån Belta:s nyhetsmaterial avsett för betalande prenumeranter. Eller åtminstone för att ha berett sig tillträde till materialet utan att betala för abonnemanget.

Jag är faktiskt litet osäker på vilket.

Men oavsett de faktiska omständigheterna – som möjligen kan vara straffbara även i en icke-diktatur – så är det inte ett slags brott som ofta föranleder samtidiga husrannsakningar, beslag av datorer och tillfälliga massanhållanden.

Ett naturligt antagande är förstås att den belarusiska regimen, under legalitetens sken, vill klämma åt oberoende nyhetsrapportering.

I går bekräftades också den misstanken. Då avslöjade en av de berörda – journalisten Zmitser Bobryk vid Tut.by – att han under förhören hos Utredningsmyndigheten hade pressats skriva ett papper där han lovade att bli informatör. Det skedde efter att Utredningskommitén först ägat tre timmar åt att söka igenom hans hem, sedan hållit honom i sitt högkvarter till sena kvällen, då man hotade att offentliggöra detaljer i hans privatliv och att förstöra livet för hans anhöriga.

Bobryk ångrade sig efter att ha skrivit pappret och lämnade aldrig någon information till utredarna. När de förstod det förvandlades han formellt från vittne i målet till misstänkt.

”Efter det ökade trycket”, skriver Bobryk på Facebook.

Att polis och säkerhetstjänst arbetar med hemliga informatörer förekommer förstås också i demokratiska länder. Ibland frestas de nog även här att använda etiskt tveksamma påtryckningsmedel. Men då handlar det i regel om grovt kriminella miljöer, eller åtminstone om samhällsfarlig extremism – och inte om nyhetsredaktioner.

Det så kallade Beltafallet och Zmitser Bobryks vittnesmål visar därför med all önskvärd tydlighet att den belarusiska regimen inte avser att bli mer demokratisk, om nu någon verkligen trodde det.