Dribblande kring politiska fångar

Inhemska människorättsförsvarare har erkänt nära femhundra människor som politiska fångar i spåren av höstens protester. Frågan är nu om de har en chans att komma ut ur fängelset.

Systemopposition föreslår amnesti

Det embryo till systemopposition som bildats i spåren av höstens protester, ”De demokratiska krafternas runda bord”, har skrivit ett lagförslag om amnesti för huvuddelen av landets politiska fångar.

Litauen: migranter hybridvapen

Ett ökande antal migranter korsar illegalt gränsen från Belarus till Litauen. Det visar att Lukasjenka har inlett ett hybridkrig mot landet, menar den litauiska inrikesministern Agné Bilotaité.

Pratasevitj i ångerfull intervju

Den statsägda tv-kanalen ONT sände på torsdagskvällen en en och en halv timme lång intervju – urklippt ur en inspelning som sägs vara över fyra timmar lång – med den häktade flygpassageraren Raman Pratasevitj. I intervjun delar Pratasevitj med sig av skvaller om exiloppositionen och uttrycker ånger över sin egen roll i protesterna efter valet.

Fängelsedomar i Tsichanouski-fallet

Två, tre och ett halvt respektive fyra års fängelse blev straffen för Dzmitryj Furmanau, Jauhen Raznitjenka och Uladzimir Kniha. De stod åtalade för den incident i Hrodna 29 maj förra året då även Siarhej Tsichanouski greps.

Uggla toppar årets lista

Östgruppens ordförande Martin Uggla vann i år tävlingen ”Biståndsdebattens mäktigaste”, arrangerad av Global Bar Magazine. Detta efter att tidigare år ha hamnat bland topp-tio i rankingen.

Utredning av flyghändelse dröjer

Förra söndagens dramatiska flygskandal då ett Ryanairplan nödlandade i Minsk och en känd regimmotståndare som fanns bland passagerna greps, väntas leda till ytterligare EU-sanktioner mot Belarus. Sanktionerna tros bli riktade mot oljesektorn – som redan är föremål för amerikanska sanktioner – och även mot det viktiga gruvbolaget Belaruskalij.

Flygskandal får konsekvenser

EU:s ministerråd rekommenderar medlemsländerna att ställa in flygförbindelserna med Belarus, efter söndagens drama. Landets diktator Lukasjenka vidhåller att han inte gjorde något fel.

Sju års fängelse för Sevjarynets

En av den traditionella oppositionens främsta företrädare, Pavel Sevjarynets, dömdes i dag till sju års fängelse. Sevjarynets greps redan för ett år sedan och rättegången har de senaste veckorna ägt rum bakom lyckta dörrar.

Politisk fånge dog i Sjklou

Den 50-årige aktivisten Vitold Asjurak, som avtjänade ett femårigt fängelsestraff efter höstens protester, har avlidit i fängelset. Han var en av landets 405 politiska fångar.