Rekordlånga straff i Tsichanouskifall

18 års fängelse blev straffet för Siarhej Tsichanouski, som greps för ett och ett halvt år sedan i samband med ett valmöte. Flera andra personer – däribland den mångårige oppositionspolitikern Mikola Statkevitj – dömdes också till längre fängelsestraff än i tidigare politiska rättegångar.

Femte sanktionspaket

I går kungjorde EU ett väntat nytt sanktionspaketet mot Belarus, det femte sedan valet i augusti förra året. 28 juridiska och fysiska personer står på den nya listan.

Kärnvapen i Polen och Belarus möjligt

I ännu en större intervju i går förklarade Aljaksandr Lukasjenka att han – om Nato placerar kärnvapen i Polen – är beredd att hysa ryska kärnvapen på eget territorium. Nödvändiga installationer från sovjettiden finns fortfarande kvar, hävdar han.

Litauen skyller dödsfall på Belarus

Aljaksandr Lukasjenka anklagade i går Litauen för att ha dumpat en död migrant över gränsen, vilket i dag beskrivs som desinformation av den litauiska gränsmyndigheten. Samtidigt säger nu Lukasjenka att man ska be de återstående migranterna att åka hem igen.

Fler irakier återbördade

Två plan från Iraqi Airways lyfte i går från Minsk till Erbil med över sexhundra migranter som valt att frivilligt återvända hem. Antalet återbördade migranter överstiger därmed tusen.

Svartlistning kompletterar sanktioner

EU-kommissionen lade i dag fram ett förslag till nytt regelverk som låter den svartlista transportföretag delaktiga i migranttrafiken. Detta som ett komplement till förra veckans beslut om möjliga sanktioner mot belarusiska aktörer.

Migrantkris trappas ned

Efter ytterligare ett telefonsamtal mellan Aljaksandr Lukasjenka och Angela Merkel – samt mellan Belarus utrikesminister Uladzimir Makej och EU:s motsvarighet Josep Borrell – tycks nu migrantkrisen trappas ned.

Tsichanouskaja: övertolka inte Merkelsamtal

Angela Merkels telefonsamtal med Lukasjenka i går var inte en inbjudan till dialog, säger den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja. EU står fast vid att inte erkänna diktatorn.

Fortsatt dödläge vid polska gränsen

Läget vid den belarusisk-polska gränsen rapporterades under dagen vara i stort sett oförändrat. Det polska parlamentet antog dock en lag som gör att migranter som korsar gränsen illegalt kan tvångsavvisas och att man inte behöver ta emot någon asylansökan från dem.

ICAO dröjer med utredning

Den internationella civila luftfartsorganisationen ICAO:s utredning av Ryanair-incidenten 23 maj är fortfarande inte klar. Till iöst.nu uppger ICAO att man skjutit upp frågan till januari.