Bandarenkas död läggs på is

Brottsutredningen om 31-årige Raman Bandarenkas död ställs till vidare in, meddelar Belarus riksåklagarmyndighet. Någon misstänkt har enligt myndigheten inte gått att finna.

Ny helgdag utmanar Polen

17 september har även tidigare betraktats som minnesdag för den belarusiska nationens enande, men har i år för första gången getts status som officiell högtidsdag. Anledningen är den spända relationen med Polen efter förra höstens protester.

Internationell kampanj för Vjasna

I dag inleds den internationella kampanjen #FreeViasna, till stöd för fängslade människorättsförsvarare i Belarus. Östgruppen är en av organisationerna bakom kampanjen.

13 benådade av 100 på lista

13 av de 100 personer som var med på den ”systemoppositionelle” Jury Vaskresenskys nådelista har beviljats benådning av Lukasjenka, meddelar statsmedier i dag. De flesta av de benådade har minderåriga barn.

Grönt ljus för integrationsprogram

Belarus och Rysslands ledare Aljaksandr Lukasjenka och Vladimir Putin har i dag kommit överens om fördjupad integration, meddelade de vid en gemensam presskonferens i Moskva. I morgon ska de båda ländernas regeringar ge sitt klartecken vid ett gemensamt sammanträde i Minsk.

Spänd relation med katolska kyrkan

Belarus utrikesminister Uladzimir Makej träffade i dag Vatikanens ambassadör. Mötet skedde mot bakgrund av en karikatyrskandal och ett spänt förhållande till katolska kyrkan i kölvattnet av förra årets valprotester.

Långa straff för Kalesnikava och Znak

Ett år efter att de greps föll på måndagen domarna mot Maryja Kalesnikava och Maksim Znak, ledande medlemmar i Svjatlana Tsichanouskajas samordningsråd. Elva respektive tio års fängelse blev straffen.

Volha Karatj på terrorlista

Den Vilniusbaserade belarusiska oppositionsaktivisten Volha Karatj har förts in på säkerhetstjänsten KGB:s lista över terrorister, av allt att döma för sina förbindelser med en radikal grupp kallad Belarus civila försvarsenheter.

Integrationspaket ”nästan klart”

Den stora integrationsöverenskommelsen mellan Ryssland och Belarus som skulle ha varit klar i slutet av 2019, är nu ”nästan” klar. Putin och Lukasjenka väntas kunna ge den sin välsignelse vid ett möte 9 september.

Migranter fast vid polska gränsen

Ett trettiotal migranter – som säger sig vara från Afghanistan – sitter sedan två veckor fast vid den belarusisk-polska gränsen. De släpps varken in i Polen eller tillbaka till Belarus.