Folkfrontens ledare gripen av KGB

Belarusiska folkfrontens ledare Ryhor Kastiusou har gripits av KGB, oklart varför. En tänkbar orsak är den förestående Tjernobylmarshen om två veckor.

Totalt 342 politiska fångar

Inhemska människorättsförsvarare lade i förrgår till ytterligare 15 namn på listan över politiska fångar i Belarus. Den omfattar därmed 337 personer.

Kvinnomarsch bröt stiltjen i Minsk

Den relativa proteststiltjen på Minsks gator bröts på tisdagen av en grupp kvinnor som tillsammans gick i oppositionens vita och röda färger, däribland med paraplyer. Kvinnorna ska dock ha gripits av polis.

Latusjka kungör nytt parti

Den landsflyktige tidigare regimfunktionären Pavel Latusjka – som anslöt sig till protesterna efter valet i augusti – meddelar att han ska bilda ett nytt politiskt parti. Partiet kommer att behövas efter ett demokratiskt genombrott, menar han.

Fortsatt hårt tryck mot protester

Över tusen människor greps av politiska skäl i mars, meddelar människorättsorganisationen Vjasna. Samtidigt skärptes de ”administrativa” påföljderna i början av månaden.

Över tvåhundra gripna på Frihetsdag

Sporadiska lokala manifestationer rapporteras av Belsat på gårdagens Frihetsdag, årsdagen av 1918 års belarusiska republik. I Minsk var antalet poliser ibland större än antalet protesterande.

Polsk protest mot gripande

Ordföranden i Förbundet för Belarus polacker, Andżelika Borys, greps i går kväll i Hrodna. Det polska utrikesministeriet framförde en diplomatisk protest.

Myndighet bekräftar massrepression

935 brottsutredningar har i Minsk inletts mot protesterna sedan de tog fart i augusti. Under detta års första månader står protesterna för en tiondel av alla inledda brottsutredningar i huvudstaden, säger chefen för Utredningsmyndigheten i Minsk, Siarhej Pasko.

IOK underkänner Lukasjenkas son

Internationella olympiska kommittén (IOK) erkänner inte valet av diktatorn Aljaksandr Lukasjenkas son Viktar till ordförande för landets olympiska kommitté. Varken han eller den övriga verkställandet kommittén i Belarus nationella olympiska kommitté är välkommen på OS-evenemangen.

Sex månaders fängelse för journalist

I dag föll domen mot tut.by-journalisten Katsiaryna Barysevitj och den läkare, Artsiom Sarokin, som tillsammans anklagades för brott mot patientsekretessen. Det gällde dispyten om huruvida den i november avlidne Raman Bandarenka var berusad eller inte.