Eskalerande migrantkris

Situationen med migranter vid den belarusisk-litauiska gränsen blir alltmer ansträngd. Efter att litauiska gränsvakter börjat tvinga tillbaka migranterna över gränsen med våld, uppger nu belarusiska myndigheter att en av dem avlidit.

Sprinter flög till Österrike

Den belarusiska OS-löperskan Krystsina Tsimanouskaja avreste i dag från Tokyo med ett plan till Österrike, i stället för till Polen som planerat. Samtidigt offentliggjordes ännu ett smyginspelat samtal med hennes tränare.

Pratasevitj i presskonferens

Den häktade flygpassageraren och journalisten Raman Pratasevitj – som nyligen fördömde sina oppositionskamrater i en lång tv-intervju – deltog i går kväll även i en presskonferens om flygskandalen.

Dribblande kring politiska fångar

Inhemska människorättsförsvarare har erkänt nära femhundra människor som politiska fångar i spåren av höstens protester. Frågan är nu om de har en chans att komma ut ur fängelset.

Systemopposition föreslår amnesti

Det embryo till systemopposition som bildats i spåren av höstens protester, ”De demokratiska krafternas runda bord”, har skrivit ett lagförslag om amnesti för huvuddelen av landets politiska fångar.

Litauen: migranter hybridvapen

Ett ökande antal migranter korsar illegalt gränsen från Belarus till Litauen. Det visar att Lukasjenka har inlett ett hybridkrig mot landet, menar den litauiska inrikesministern Agné Bilotaité.

Pratasevitj i ångerfull intervju

Den statsägda tv-kanalen ONT sände på torsdagskvällen en en och en halv timme lång intervju – urklippt ur en inspelning som sägs vara över fyra timmar lång – med den häktade flygpassageraren Raman Pratasevitj. I intervjun delar Pratasevitj med sig av skvaller om exiloppositionen och uttrycker ånger över sin egen roll i protesterna efter valet.

Fängelsedomar i Tsichanouski-fallet

Två, tre och ett halvt respektive fyra års fängelse blev straffen för Dzmitryj Furmanau, Jauhen Raznitjenka och Uladzimir Kniha. De stod åtalade för den incident i Hrodna 29 maj förra året då även Siarhej Tsichanouski greps.

Uggla toppar årets lista

Östgruppens ordförande Martin Uggla vann i år tävlingen ”Biståndsdebattens mäktigaste”, arrangerad av Global Bar Magazine. Detta efter att tidigare år ha hamnat bland topp-tio i rankingen.

Utredning av flyghändelse dröjer

Förra söndagens dramatiska flygskandal då ett Ryanairplan nödlandade i Minsk och en känd regimmotståndare som fanns bland passagerna greps, väntas leda till ytterligare EU-sanktioner mot Belarus. Sanktionerna tros bli riktade mot oljesektorn – som redan är föremål för amerikanska sanktioner – och även mot det viktiga gruvbolaget Belaruskalij.