Redaktören för iöst.nu slutar på Östgruppen

Nyhetsuppdateringarna angående Belarus, Ryssland och Ukraina har pausats tillsvidare.

Nya politiska fångar hela tiden

Antikrigsprotesterna för en dryg vecka sedan var de första påtagliga manifestationerna på över ett år i Belarus, efter att protesthösten 2020 tog slut. Men människorättsförsvararnas lista över politiska fångar har ändå fortsatt att växa och är nu uppe i 1085 personer.

Fler antikrigsaktioner i Belarus

Även på måndagskvällen ägde mindre belarusiska protester rum mot Rysslands invasion av Ukraina. Åtminstone ett sextiotal personer rapporteras ha gripits.

Folkomröstning med krigsprotester

Gårdagens folkomröstning om en ny version av den belarusiska konstitutionen ackompanjerades av de första påtagliga protesterna på över ett år, mot kriget i Ukraina. Människorättsorganisationen Vjasna har i skrivande stund identifierat 550 gripna och inrikesministeriet anger antalet till omkring åttahundra.

Lukasjenka stödjer Putins anfall

Morgonens ryska attack mot Ukraina ägde rum även från belarusisiskt territorium, där ryska styrkor de senaste veckorna har befunnit sig. Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka solidariserar sig nu med det ryska agerandet och öppnar för utplacering av ryska raketer vid gränsen västerut.

Tsichanouskaja skriver till ICAO

Belarus landsflyktiga oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja har skrivit ett brev till den internationella luftfartsorganisationen ICAO, meddelar hennes Facebooksida. I brevet manar hon till vidare steg i utredningen om Ryanairincidenten i maj förra året.

Rekordlånga straff i Tsichanouskifall

18 års fängelse blev straffet för Siarhej Tsichanouski, som greps för ett och ett halvt år sedan i samband med ett valmöte. Flera andra personer – däribland den mångårige oppositionspolitikern Mikola Statkevitj – dömdes också till längre fängelsestraff än i tidigare politiska rättegångar.

Femte sanktionspaket

I går kungjorde EU ett väntat nytt sanktionspaketet mot Belarus, det femte sedan valet i augusti förra året. 28 juridiska och fysiska personer står på den nya listan.

Kärnvapen i Polen och Belarus möjligt

I ännu en större intervju i går förklarade Aljaksandr Lukasjenka att han – om Nato placerar kärnvapen i Polen – är beredd att hysa ryska kärnvapen på eget territorium. Nödvändiga installationer från sovjettiden finns fortfarande kvar, hävdar han.

Litauen skyller dödsfall på Belarus

Aljaksandr Lukasjenka anklagade i går Litauen för att ha dumpat en död migrant över gränsen, vilket i dag beskrivs som desinformation av den litauiska gränsmyndigheten. Samtidigt säger nu Lukasjenka att man ska be de återstående migranterna att åka hem igen.