Två år för Belsat-journalister

Belsat-korrespondenterna Katsyaryna Andrejeva och Darja Tjultsova, anklagade för att ha organiserat ordningsstörningar, dömdes i torsdags till två års fängelse.

Lukasjenka i möte med Putin

I går måndag träffade Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka sin ryske kollega Vladimir Putin i Sotji, dock utan att mycket har framkommit om innehållet. Mötet pågick i sex timmar varefter de två åkte skidor och snöskoter tillsammans.

Zjamtjuzjny äntligen fri

65-årige Michail Zjamtjuzjny, Belarus ende långvarige politiske fånge, frigavs i fredags efter sex och ett halvt år i fängelse. Fängelsetiden har präglats av otaliga disciplinstraff.

Husrannsakningar mot Vjasna, BAZj och REP

Belarus ledande människorättsorganisation Vjasna tycks vara den huvudsakliga måltavlan för omfattande husrannsakningar som inleddes i dag på morgonen, men även andra har drabbats.

MR-försvarare hotas av långt straff

25-åriga valövervakaren Marfa Rabkova, som suttit häktad sedan i september, beskylls nu för ytterligare brott.

Lukasjenka håller femårsmöte

Just nu pågår den av Lukasjenka initierade ”All-folkliga kongress” som brukar genomföras var femte år. Han upprepade där sitt löfte om en ny konstitution och en folkomröstning om denna om ett år.

Far och son Kuznetjyk kvar på ambassad

Vladislau och Vital Kuznetjyk som 11 september sökte skydd på Sveriges ambassad i Minsk är fortfarande kvar där – efter fem månader. Sverige skulle kunna försöka hjälpa dem till litauiska eller polska gränsen, menar Östgruppens Martin Uggla.

Rättegång mot Belsat-journalister

I dag inleddes rättegången mot Belsat-korrespondenterna Katsyaryna Andrejeva och Darja Tjultsova, som suttit häktade sedan minnesmötet för den avlidne Raman Bandarenka 15 november.

Fyra och ett halvt år för Spirin

I dag dömdes den regimkritiske youtubaren Pavel Spirin till fängelse i fyra och ett halvt för hets mot en social grupp, nämligen polisen. Han anklagade denna för att vara iblandad i narkotikahandel.

Lettland håller VM självt

Årets ishockey-VM i maj-juni ska helt och hållet hållas i Lettland. Det beslöt Internationella ishockeyförbundets (IIHF) styrelse i måndags, efter att två veckor tidigare ha fråntagit den belarusiska regimen ett samarrangemang.