Åklagare begär två år för Brestbloggare

Åklagaren i den pågående rättegången mot bloggaren Siarhej Pjatruchin begärde som straff för denne två års öppenvårdsanstalt. Samtidigt bötfälls nu ett stort antal demonstranter i Brest.

Siarhej Pjatruchin bedriver sedan länge en populär videoblogg där han kritiserar myndigheterna i Brest. Han har också bidragit till genomslaget för de protester som varje vecka hålls mot det planerade uppförandet av en batterifabrik i staden.

För närvarande står han inför rätta för att ha förolämpat polisen, då han rapporterat om polisbrutalitet. Det rör sig om en person som för några år sedan ska ha misshandlats av polisen. Genom att namnge poliserna i fråga har Pjatruchin enligt åtalet gjort sig skyldig till förolämpning och förtal. Åklagaren begärde i dag att han ska dömas till två års frihetsbegränsning med förvisning till en öppen anstalt.

Under Östgruppens Belarusdagar i Stockholm häromveckan redogjorde människorättsförsvararen Valjantsin Stefanovitj kortfattat för fallet. Han konstaterade att uppgifterna om misshandel stöds av vittnesmål från offret och hans mor, såväl som från medicinsk dokumentation samt det faktum att ärendet hade bollats fram och tillbaka mellan olika myndighetsinstanser.

Att Pjatruchin står inför rätta just nu tros ha att göra med hans stöd för batteriprotesterna.

Varje söndag har sedan över ett år tillbaka människor samlats för att formellt ”mata duvorna” på Brests centrala Lenintorg. Detta har i själva verket utgjort en protest mot batterifabriken som man tror kommer att medföra allvarliga miljökonsekvenser.

På sistone har man övergått till regelrätta demonstrationståg med megafon och slagord.

I fredags greps ett tiotal aktivister som nu ser ut att bötfällas för den föregående söndagens demonstration. Vid gårdagens demonstration greps ytterligare åtta demonstranter. Dessutom ska något slags konfrontation ha uppstått mellan demonstrationsdeltagare och polis.

Källa: Vjasna 1, 2, 3