Aleh Voutjak dömd till fyra dagars fängelse

Människorättsförsvararen Aleh Voutjak – som greps i centrala Minsk i fredags – dömdes på måndagen till fyra dagars fängelse för förargelseväckande beteende. Enligt vittnesmålen från de polismän som grep honom ska han ha svurit åt dem när de bad honom visa sin legitimation, något som Voutjak själv kategoriskt nekar till.

Domaren i målet mot Voutjak förbjöd ljudupptagningar inifrån rättssalen, men journalister som fanns på plats rapporterar att de båda polismännen inför rätten lämnade delvis motstridiga uppgifter om händelseförloppet.

Eftersom häktningstiden räknades in i straffet släpptes Voutjak fri redan under tisdagseftermiddagen. Personligen är han övertygad om att han fängslats på grund av sitt människorättsarbete, kanske för att han häromveckan lät publicera en kritisk analys av rättsprocessen mot en annan människorättsförsvarare, Ales Bjaljatski, som nyligen dömdes till fyra och ett halvt års fängelse.

Förhållandena i fängelset beskriver Voutjak som mycket svåra. Det första dygnet var han placerad i en cell där det bara var drygt tio grader varmt. Lampan i cellen var tänd dygnet runt och kranen i tvättstället gick inte att stänga av helt, varför det hela tiden rann vatten ur den. De häktade fick inte någon madrass att sova på utan var hänvisade till att ligga på hårda träbritsar.

Källa: Radio Svaboda