Allt mer kostsamt vara oppositionell

Bloggaren Siarhej Pjatruchin – som stod åtalad för att ha förolämpat polismän – dömdes i förra veckan att betala rekordstora böter och skadestånd. Att vara regimkritisk i Belarus blir bokstavligen allt mer kostsamt.

Pjatruchin hade förra våren skrivit att poliserna misshandlat en gripen, ett påstående som stöds av fakta men som de inte dömts för. Han anser att det egentliga motivet till åtalet mot honom är hans och hans bloggarkollega Aljaksandr Kabanous stöd för protesterna mot byggandet av en batterifabrik i hemstaden Brest. Även Kabanou står anklagad för ett brott som han sannolikt är oskyldig till.

Åklagaren hade begärt två års öppenvårdsanstalt för Pjatruchin. I stället blev straffet – som avkunnades 18 april – böter på 9180 rubel och skadestånd till de fyra poliserna på totalt 7500 rubel. Sammanlagt motsvarar det sjuttiofemtusen kronor.

Journalisten Aljaksej Klaskouski menar i en analys på naviny.by att Lukasjenkaregimen avsiktligt föredrar att pungslå sina kritiker framför att döma dem till kortare arreststraff, eller att utsätta dem för brutala gripanden. I europeiska ögon kan detta framstå som mer civiliserat och regimen undgår därmed kritik. Bötesstraffen är dock en effektivare repressiv metod, menar Klaskouski, eftersom pengar för många regimkritiker är en större bristvara än tid.

Han påminner om de stora böter och skadestånd som under hösten utdömdes mot oberoende journalister och redaktörer i det så kallade Belta-fallet, samt om det systematiska bötfällandet av den Polenbaserade tv-kanalen Belsats frilanskorrespondenter.

Strategin speglas även i den nya demonstrationslagstiftning som gäller sedan i slutet av januari. En kompletterande regeringsförordning stipulerar att mötesarrangörer måste betala höga avgifter för polisbevakning, vilket resulterat i att dagens traditionella Tjernobylmarsch nu är inställd då man inte ville betala 28000 kronor. Även arrangörerna av Frihetsdagen i mars har fått problem med polisavgiften.

Källor: naviny.by 1, 2