Ambassadbesökare registreras av belarusisk polis

Anatol Ljabedzka

Oppositionspolitikern Anatol Ljabedzka meddelade häromdagen att han och andra besökare till USA:s ambassad i Minsk tvingats visa pass och registrerats av belarusisk (vitrysk) polis utanför ingången till ambassaden. Det belarusiska inrikesdepartementet förnekar att någon sådan registrering satts i system. Polis i tjänst utanför Storbritanniens ambassad bekräftar dock uppgifterna, liksom flera personer som via sociala medier vittnar om att de själva utsatts för samma procedur, och då även utanför Tysklands ambassad.

– Första gången jag råkade ut för detta var för två månader sedan, senast hände det när jag gick dit för att vara med på ett möte i slutet av januari. Det var inte bara mig det gällde, utan samtliga som kom till detta möte. Det stod en polishytt utanför ingången, och poliserna där avkrävde pass från alla besökare. De tog passen och skannade in dem eller skrev av uppgifterna. Mig gör det detsamma, men för en vanlig medborgare som besöker ambassaden kan det kännas obehagligt, säger Ljabedzka som också konstaterar att poliser stationerade utanför Slovakiens ambassad verkar nöja sig med en muntlig utfrågning av besökarna.

En anonym polisman utanför Storbritanniens ambassad i Minsk bekräftar för Radio Svaboda att besökare kontrolleras och registreras sedan slutet av förra året.

– Vi noterar namn och passnummer på order uppifrån, från presidentadministrationen och KGB, berättar polismannen.

Aljaksandra Dynko

Journalisten Aljaksandra Dynko har också erfarenhet av liknande kontroll och övervakning. Hon besökte USA:s ambassad sommaren 2012 för att intervjua en ambassadtjänsteman. En tid senare ringdes hennes syster upp av säkerhetstjänsten KGB som ville ha information om syftet med besöket. Dynko hade kommit till ambassaden i en bil som formellt är registrerad på hennes mor. Troligen hade KGB via registreringsnumret sökt sig fram till modern och sedan felaktigt antagit att det var Dynkos syster som besökt ambassaden. I samband med telefonsamtalet framkom att KGB hade mycket information registrerad om systern, bland annat gällande tidigare utlandsresor.

Förre förstesekreteraren vid Polens ambassad i Minsk, Marek Butko, är inte förvånad över uppgifterna om att ambassadbesökare registreras. Han efterlyser dock en reaktion från ambassadernas sida:

– Det här är typiskt för en repressiv regim. Man ser ambassadbesökare som potentiella fiender och opålitliga medborgare som man behöver ha koll på. Att Lukasjenkas regim sysslar med sådant är begripligt. Men att ambassaderna accepterar denna praxis och inte protesterar, det är inte bra. Därmed ger de efter för Lukasjenka istället för att utnyttja sina diplomatiska möjligheter – såväl officiella som inofficiella – att stå emot, säger Butko.

Källa: Radio Svaboda