Amerikanska oljesanktioner

USA återinför de tidigare sanktionerna mot Belarus petrokemiska industri. Senast 3 juni måste alla affärer upphöra med nio utpekade bolag.

Bolagen som amerikanska bolag nu inte ska få göra affärer med är raffinaderiet Naftan i Navapolatsk, däcktillverkaren Belshina i Babrujsk, fabrikerna Azot och Chimvalakno i Hrodna, färgfabriken Lakafarba i Lida, glasfiberfabriken Steklovalakno i Polatsk, Belarusiska oljehandelshuset, samt dessa bolags moderkonern Belnaftachim. Förbudet gäller såväl bolagen själva som eventuella andra bolag i vilka de är majoritetsägare.

Ursprungligen infördes sanktionerna mot bolagen i juni 2006 av USA:s dåvarande president George W. Bush, mot bakgrund av repressionen kring presidentvalet några månader tidigare. 2015 beslutade USA att ”frysa” sanktionerna, mot bakgrund av vad som sades vara en förbättrad människorättssituation men snarare handlade om nya geopolitiska möjligheter i samband med den ukrainsk-ryska konflikten. Den nuvarande ”frysningen” löper ut 25 april. Pågående affärer ges dock 45 dagars frist för att avvecklas.

I slutet av mars flaggade det amerikanska utrikesdepartementets pressekreterare Ned Price för att frysningen inte skulle komma att förlängas, med anledning av repressionen efter presidentvalet i augusti förra året.

– Tyvärr har människorättssituationen blivit den värsta under den belarusiska självständighetens historia, sa han. Med trehundra politiska fångar i Belarus kan utrikesdepartementet inte rekommendera ännu en förlängning av sanktionsmoratoriet.

Nu har det formella beslutet om detta meddelats. I går nämnde även den nya amerikanska Belarusambassadören Julie Fischer, vid ett möte med den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja i Vilnius, att så skulle ske.

Lukasjenka anklagade å sin sida i helgen USA för att ligga bakom planerna på ett kuppförsök mot honom. Han sa att Rysslands president Vladimir Putin tagit upp detta i sitt telefonsamtal med USA:s George Biden för en vecka sedan utan att få något begripligt svar. Putins pressekreterare Dmitrij Peskov har bekräftat att frågan togs upp under telefonsamtalet.

På torsdag ska Lukasjenka träffa Putin för att gå vidare med planerna på en fördjupad integration mellan länderna.