Anarkister förföljs med fejkkonton

Belarusiska anarkister förföljs med fejkade konton i sociala medier – skapade av polisen, menar de.

Anarkisten Maryja Rabkova konstaterar i ett inlägg på sitt verkliga Facebook-konto att hon nu under tre års tid har förföljts av polisens avdelning för organiserad brottslighet. Två gånger har hon relegerats från universitetsutbildningar, flera gånger har hon fått sparken från olika arbeten, och hon får alltid genomgå en extra kontroll när hon passerar gränsen till Litauen där hon studerar vid Europeiska humanistiska universitetet.

Dessutom har hon upprepade gånger ådömts bötes- och arresttraff för bilder hon delat i sociala medier och andra förmenta förseelser.

”Men de senaste månaderna”, skriver hon, ”har lagens ‘tappra änglar’ funnit ett nytt nöje – att skriva på internet i mitt namn. Och i dag har detta nöje demonstrerat själva kärnan i de som ‘vakar dag och natt’ – amoralitet. Med mitt telefonnummer och med en antropometrisk beskrivning av mig har de publicerat en annons på en sajt (vars namn jag inte tänker ange eftersom den att döma av spåren på internet redan har blockerats flera gånger i Belarus) med synnerligen pikant innehåll.”

På grund av kontaktannonsen får Rabkova nu ta emot ovälkomna förslag om sexmöten.

Att det verkligen är polisen som ligger bakom annonsen styrks av att flera anarkister ska ha fått fejkade konton i sina namn upplagda i sociala medier. Dessa används för att diskreditera rörelsen.

En av de drabbade är den före detta politiska fången Mikalaj Dziadok. För att motverka hans idé att organisera en så kallad flashmob mot ”antiextremistisk repression” ska myndigheterna ha skapat ett falskt konto i sociala medier i hans namn. Där har man, under hashtaggen ”jagärextremist”, lagt upp bilder på moskémassakern i Nya Zeeland och andra terroristdåd och explosioner.

Källa: Vjasna