Andrej Bandarenka plågas i fängelse nr 17 i Sjklou

Grannkvinnan fotograferade Bandarenka i berusat tillstånd då han sparkade till hennes kamera.
Grannkvinnan fotograferade Bandarenka i berusat tillstånd då han sparkade till hennes kamera.

Människorättsförsvararen Andrej Bandarenka – som i augusti förra året dömdes för opolitiska brott – är utsatt för fara i fängelset. Det skriver organisationen Vjasna i ett brev till landets fängelsechef.

Som Fokus Ryssland rapporterade när det begav sig anklagades Bandarenka för ett bråk med en kvinnlig granne och hennes mor, som han i berusat tillstånd misshandlade lindrigt, samt för en annan oklar episod av liknande slag. Han dömdes för huliganism till tre års fängelse som ska räknas från 1 april 2014 då han häktades.

Redan för ett år sedan rapporterade Vjasna att administrationen i fängelse nummer 2 i Babrujsk vände de andra fångarna mot Bandarenka.

Sedan dess har han förflyttats till fängelse nummer 17 i Sjklou där han också utsätts för trakasserier. Dels från de andra fångarna, dels från administrationen som genom disciplinanmärkningar fråntagit honom rätten till amnesti. Anmärkningarna ska ha handlat om damm i cellen samt att Bandarenka tillsammans med sin grupp fångar återvände försent från ett kyrkobesök – något som han men inte de andra straffades för.

Fängelse nummer 17 har tidigare rymt en lång rad politiska fångar och gjort sig känd för trakasserier mot dessa. I somras befordrades dess chef till fängelsechef för Homellänet.

Den tidigare oppositionspolitikern Andrej Bandarenka dömdes även 2009 till sju års fängelse för ekonomiska brott, betraktades av många som politisk fånge, och lyckades senare bli frikänd. Han grundade då människorättsorganistationen Platforma som avslöjade just missförhållanden i fängelser. Även om han delvis medger skuld i förra årets huliganismmål håller han för möjligt att händelserna kan ha arrangerats av myndigheterna.

Källa: Vjasna 1, 2, Belpartizan