Andrej Bandarenka slapp förlängd fängelsevistelse

Andrej Bandarenka friades i dag från anklagelserna om att ha brutit mot fängelsedisciplinen. I morgon fredag har han avtjänat sitt treåriga straff och går fri.

Andrej Bandarenka utmärkte sig under åren 2011-14 – som ledare för organisationen Platforma – som försvarare av just fångars rättigheter. Efter två fyllegräl som sannolikt var framprovocerade av säkerhetstjänsten KGB dömdes han så själv till tre års fängelse.

Tiden i fängelse har präglats av grundlösa och godtyckliga disciplinanmärkningar från personalens sida. I november blev det känt att han utreddes enligt paragraf 411.2, brott mot fängelsedisciplinen, och riskerade ytterligare upp till två års fängelsevistelse. I går inleddes rättegången och i dag yrkade åklagaren på ett års fängelse som straff. Men på eftermiddagen kom utslaget, som friade Bandarenka.

Frianden är mycket ovanliga i Belarus domstolar, de utgör bara 0,19 procent av det totala antalet domar.

Rättegången mot Bandarenka har varit öppen och följts på plats av flera ledande människorättsförsvarare och oppositionella. Inhemska människorättsorganisationer har tidigare inte varit beredda att erkänna Bandarenka som politisk fånge men sagt att så skulle ske om han blev dömd för de påhittade disciplinbrotten. Det friande domslutet kommer också vid en politiskt känslig tidpunkt, då Lukasjenkaregimens dialog med EU står och väger efter den senaste tidens massarresteringar.

Källa: Vjasna