Ann Linde beklagar nytt dödsfall

Sveriges utrikesminister Ann Linde beklagar på Twitter nu på morgonen den 31-årige Raman Bandarenkas död. Händelsen var den första med dödlig utgång sedan protesternas första dagar efter valet i augusti.

”Appalled and saddened by the brutal death of Raman Bandarenka in Minsk”, skriver Linde. ”My sincere condolences to his family and friends. This continued violence and repression against the people of Belarus is completely unacceptable.”

Bandarenka bodde vid ”Förändringens torg”. Det är en innergård i Minsk som kommit att bli symbol för protesternas anda genom granngemenskap och oppositionella symboler. Till de senare hör en muralmålning av två discjockeys som spelade en roll vid de inledande protesterna i augusti – och som ständigt tas bort av myndigheterna men sedan återkommer – samt vit-röd-vita band.

Det var när civilklädda män i mask i onsdags kväll kom för att ta bort banden som en konfrontation ägde rum på gårdens lekplats.

Enligt ett vittne blev en av männen provocerad av något som Raman sa och kastade honom med huvudet före in i en rutschkana. En videoinspelning visar delar av förloppet. Därefter ska Raman – vid medvetande och gående för egen maskin – ha förts bort på ”professionellt” vis i en minibuss.

En stund senare dök också en uniformerad milispatrull upp men skickades enligt ett vittne iväg av en av de civilklädda männen.

Senare samma kväll fördes Raman blåslagen från en milisstation till Akutsjukhuset i Minsk. Där avled han i går torsdag med hjärnblödning.

Milisen har i officiella kommunikéer hävdat att Raman Bandarenka haft alkohol i blodet och hänvisat till ett slagsmål med ”personer” som försökte ta ned de vit-röd-vita banden. Först senare skulle han ha omhändertagits av milisen.

Vittnesmålen om Ramans gripande tyder dock på att ”personerna” i själva verket också var poliser. Dokumentation från Akutsjukhuset som tut.by har erhållit visar att det inte heller fanns någon alkohol i Ramans blod.

Uppdatering på kvällen 13/11 2020:

En kartläggning av händelsen hos tut.by visar att ”personerna” utgjordes av en grupp regimaktivister. Denna har vid flera tidigare tillfällen – samt även kvällen efter händelsen med Raman Bandarenka – gjort liknande aktioner på andra platser. I gruppen ingår även en eller flera kvinnor. Den har åtminstone vid ett tillfälle genomfört sina aktioner under poliseskort. En av dess medlemmar tros vara ordföranden i det belarusiska Ishockeyförbundet Dzmitryj Baskau.

Lukasjenka kommenterade i dag också händelsen i en större intervju (8-14 minuter in i detta tv-inslag) och lät förstå att gruppen kunde vara ett av de frivilliga medborgargarden eller trygghetspatruller (druzjyna på belarusiska) som enligt belarusisk lag ska vara behjälpliga med att upprätthålla allmän ordning.

Uppdatering 14/11 2020:

Den av männen som kastar omkull Raman Bandarenka och sedan tillsammans med andra för iväg honom i en minibuss är sannolikt den 40-årige mångfaldige världsmästaren i thai- och kickboxning Dzmitryj Sjakuta. Sjakuta spelar i ett hockeylag lett av ovan nämnde Baskau där även Lukasjenkas son Viktar är med. Han är också Harley Davidsson-fantast och har synts på motorcykelträffar tillsammans med den tidigare inrikesministern Ihar Sjunevitj. Dessutom tränar Sjakuta en elitenhet inom inrikesministeriet där, händelsevis, även den dödade Raman Bandarenka själv hade tjänstgjort. Enligt Bandarenkas bekanta träffade han dock aldrig Sjakuta då.

Sjakuta till höger i jeansväst, förre inrikesministern Sjunevitj i mitten.