Uppsagda arbetare hungerstrejkar i Babrujsk

Stadsstyrelsens ordförande Andrej Kavalenka.
Stadsstyrelsens ordförande Andrej Kavalenka skyller på att traktordelsfabriken är statlig.

I staden Babrujsk pågår en hungerstrejk. Den inleddes för nio dagar sedan av fyra uppsagda arbetare vid den lokala traktordels- och aggregatfabriken, alla medlemmar i Fria belarusiska fackförbundet (SPB). De vill ha tillbaka sina jobb och uppmärksamma landets president på situationen vid fabriken.

Om SPB:s konflikt med fabriksdirektören Aljaksandr Ahranovitj rapporterade Fokus Vitryssland i början av oktober. Efter en tidigare hungerstrejk – och en för arbetarna framgångsrik civilrättslig process om ersättningsnivåer – fann medlemmar i SPB att deras anställningskontrakt inte förnyades. Hittills har detta drabbat ett tiotal fabriksarbetare.

5 november samlades så fyra av dem i stadsstyrelsens byggnad och utlyste en ny hungerstrejk. Ett par andra sympatisörer har också anslutit sig till aktionen.

12 november fick de hungerstrejkande träffa stadsstyrelsens ordförande, som dock inte tyckte sig kunna hjälpa dem att få tillbaka jobben. Samma dag överlämnade tio av stadens invånare en skrivelse till stadsstyrelsen där de lovade att ansluta sig till arbetarna om deras krav inte uppfylldes. En av undertecknarna var den lokala ordföranden i ett annat oberoende fackförbund, REP, som i går också gick med i hungerstrejken.

Polisen har två gånger förhört de hungerstrejkande men hittills utan att upprätta någon anmälan mot dem. I eftermiddag måste de återigen infinna sig på stationen.

Källor: Charter 97 (1), (2); Vjasna