Arrest för suveränitetsmöte

De tillsynes tolererade demonstrationerna för landets fortsatta suveränitet förrförra helgen har nu trots allt resulterat i ett arreststraff för protestledaren, Pavel Sevjarynets.

Under helgen 7-8 december tolererade polisen i Minsk att åtta-niohundra personer demonstrerade kors och tvärs genom Minsk, i en ovanligt synlig manifestation för landets suveränitet. Bakgrunden var de samtidigt pågående förhandlingarna mellan president Aljaksandr Lukasjenka och hans ryske kollega Vladimir Putin om fördjupad integration mellan länderna. Ryssland har drivit på hårt i frågan och oron har varit utbredd för att Lukasjenka ska ge vika.

Hittills tycks farhågorna dock inte vara på väg att besannas, även om förhandlingarna ska fortsätta.

Lukasjenka – vars egen diktatoriska maktposition skulle undergrävas av minskad eller förlorad suveränitet – hade sannolikt låtit de lokala myndigheterna förstå att demonstrationer till stöd för suveräniteten nu skulle tolereras.

Icke desto mindre greps i dag demonstrationsledaren, den kristdemokratiske oppositionspolitikern Pavel Sevjarynets, av sju uniformerade kravallpoliser. De förde honom till polisstationen i Sovjeträjongen i Minsk. Där upprättades två anmälningar för protesterna 7 och 8 december, en för varje dag, om förseelse mot demonstrationslagen. Sedan fördes han till domstolen i samma räjong där han tigande dömdes till 15 dagars arrest.

Därefter fördes han tillbaka till polisstationen där en polisofficer iförd medaljer uppmanade honom att inte bryta mot lagen nu på fredag, 20 december – eftersom det då på stadens centrala Oktobertorg kommer att finnas barn och en gran. Han fördes sedan ned i källaren där han skulle få träffa ytterligare någon, som dock inte dök upp. Sedan släpptes Sevjarynets tills vidare fri.

Vid gripandet var Sevjarynets på väg till ett möte med en kampanjkommitté för Belarus självständighet, som i dag också underrättade stadsförvaltningen om att man tänker demonstrera 20 och 21 december. Man uppmanar folk att samlas på Oktobertorget på fredag kväll klockan 18. Med i kommittén är också Förenade medborgarpartiets ordförande Mikalaj Kazlou.

När myndigheterna tänker låta Sevjarynets avtjäna sitt nya arreststraff är oklart. Kanske vill de först låta honom genomföra även de planerade demonstrationerna.

Källa: Belorusskij Partizan