Arrest och böter kring möten

29 december manifesterades återigen för självständighet, dock med färre deltagare än tidigare. Många hade också bötfällts och skickats i arrest inför de nya aktionerna.

Två manifestationer ägde rum på samma dag. Först samlades man vid tolvtiden på det centrala Oktobertorget och gick tillsammans längs Självständighetsavenyn till Självständighetstorget, där regering och parlament är inhysta. Deltagarna hade plakat och vit-röd-vita nationsflaggor. Tal hölls i megafon av ledaren för organisationen Razam (”Tillsammans”) Vjatjaslau Siutjyk, och av en av det oregistrerade kristdemokratiska partiets ordföranden, Volha Kavalkova.

En timme efter att den första manifestationen var över samlades man på torgets andra sida, utanför den centrala postbyggnaden, och ordnade en levande kedja. Polisen sa åt deltagarna att hålla sig på trottoaren men störde inte manifestationen. Ledande oppositionella som syntes i denna var rörelsen För frihets Juras Hubarevitj och kristdemokraternas Vital Rymasjeuski.

Totalt uppges omkring etthundratjugo personer ha deltagit i de två manifestationerna – betydligt mindre än man hade hoppats på.

Tidigare demonstrationer för självständighet ordnades 7 och 8 samt 20 och 21 december, mot bakgrund av de då pågående förhandlingarna om fördjupad integration med Ryssland. Deltagarantalet i dessa varierade från femtonhundra till tvåhundra i den sista manifestationen. Exakt vad som pågått under förhandlingarna är oklart men diktatorn Lukasjenka tycks ha undvikit de värsta tänkbara scenarierna för landets suveränitet. 30 ”vägkartor” för djupare ekonomisk integration ska vara färdigförhandlade medan en 31:a vägkarta om politisk integration skjutits på framtiden.

Även om samtliga manifestationer hittills har tolererats av polisen så har eller väntas ett tjugotal deltagare och organisatörer dömas till böter eller arreststraff.

Det belarusiska PEN-centret har uttalat en protest mot straffen och konstaterar att även dess egen hedersordförande Ljavon Barsjtjeuski och de oppositionella författarna Uladzimir Njakljajeu och Uladzimir Arlou hör till de utvalda.

Källa: Vjasna 1, 2, 3