Ashton vill att EU:s ambassadörer återvänder till Minsk

EU:s utrikespolitiske talesperson Catherine Ashton vill att EU:s ambassadörer återvänder till Minsk. Den 23 mars kommer EU:s utrikesministrar att samlas för att diskutera utvidgade sanktioner mot Belarus (Vitryssland) och Ashton vill att ambassadörerna återvänder till sina respektive beskickningar i Minsk dessförinnan.

I slutet av februari inleddes ett diplomatiskt storbråk mellan EU och Belarus i samband med att 21 nya namn lades till EUs sanktionslista över tjänstemän som anses ansvariga för repressionen mot oliktänkande i Belarus. Ledningen i Minsk svarade med att uppmana Polens och EU:s ambassadörer att lämna landet, och beordrade samtidigt hem sina egna ambassadörer från Bryssel och Warszawa. Övriga EU medlemmar kallade i sin tur hem sina ambassadörer från Minsk, som ett uttryck för solidaritet och enhet.

Den stadigt växande listan över belarusiska regimkritiker som belagts med utreseförbud, är sannolikt ytterligare en bricka i det diplomatiska spelet. Enligt uppgift är det främst belarusier som förespråkat EU-sanktioner som regimen valt att bestraffa på detta vis.

Källa: Naviny.by