Asyldrama vid Sveriges ambassad

Två män har sökt skydd vid Sveriges ambassad i Minsk. De säger sig frukta för sitt liv efter förra helgens demonstrationer i Vitsebsk.

29-årige Vladislau Kuznetjyk och hans 47-årige far Vital befinner sig på ambassadens gård, efter att ha tagit sig över stängslet dit. Civilklädd polis och kravallpolis rapporteras befinna sig utanför.

Vladislau rapporteras vara tvåbarnsfar och driva butiker som säljer damkläder i hemstaden Vitsebsk. I ett videomeddelande säger han att han och hans far som vanligt förra söndagen deltog i en demonstration då polisen började gripa folk. Plötsligt såg Vladislau en man på marken som utsattes för batongslag och pepparsprej, och insåg snart att det var hans egen far.

Han säger att han lyckades frita fadern. Därefter har de hållit sig undan polisen tills de nu alltså begav sig till Sveriges ambassad i hopp om att få asyl. Ambassadpersonalen har kommit ut med mat och dryck till dem och satt dem i förbindelse med FN, som förklarat att ingen utländsk ambassad i Minsk kan ge någon asyl. Sådan måste normalt sökas i landet man vill få asyl till.

Söndagens demonstrationer i Vitsebsk kantades av flera sammanstötningar mellan polis och demonstranter, något som tidigare inte synts sedan de första våldsamma dagarna efter själva valet 9 augusti.

Vladislau har publicerat en bild som sägs föreställa fadern när han blir misshandlad. Scenen återfinns också i en video på nyhetssajten tut.by. Där syns inte vad som föregår misshandeln men det framgå att situationen är mycket upphetsad. Det syns också hur en ilsken folkmassa sedan tvingar bort poliserna som gripit Vital Kuznetjyk.

Ungefär fyrtio sekunder in i videon syns misshandeln av Vital Kuznetjyk.