Åtalet mot Babaryka klart

Riksåklagaren har överlämnat åtalet mot den häktade presidentutmanaren Viktar Babaryka till Högsta domstolen där han ska ställas inför rätta. Babaryka åtalas tillsammans med sex andra för mutbrott och penningtvätt.

Viktar Babaryka hade i tjugo år varit styrelseordörande i Belgazprombank – ägt av ryska Gazprom – innan han 12 maj i år meddelade sin avgång, och samtidigt att han tänkte försöka ställa upp i presidentvalet i augusti. Hörande till eliten betraktades han som dikatorn Aljaksandr Lukasjenkas starkaste utmanare. Han lyckades också samla fler stödunderskrifter än någon annan utmanare någonsin gjort, omkring fyrahundratusen.

11 juni genomfördes husrannsakningar mot Belgazprombank. De flesta i bankens styrelse greps och den sattes under tvångsförvaltning. Lukasjenka sade sig stå bakom tillslaget men förnekade att det var politiskt motiverat. Enligt Lukasjenka hade en brottsutredning pågått sedan 2016.

En vecka senare greps även Babaryka själv. Han nekades därefter att få ställa upp i presidentvalet med motiveringen att han inte redovisat sina tillgångar korrekt.

Nu är brottsutredningen alltså färdig och rättegång väntar. Babaryka står tillsammans med sex andra anklagad för att alltsedan 2004 ha tagit emot mutor på över trettio miljoner rubel (nära hundra miljoner kronor enligt dagens kurs) och ha tvättat pengarna genom bland annat Cypern. Av åtalet framgår att utredningen inleddes 2018.

Trots häktningen av Babaryka fortsatte medlemmar av hans valstab att delta i valkampanjen för den förmodade vinnaren Svatlana Tsichanouskajas räkning. De har också varit med i ledningen för det samordningsråd hon utsåg efter valet. Man annonserade även bildandet av ett nytt parti, kallade Tillsammans. Den mest framträdande Babarykaföreträdaren, Maryja Kalesnikava, sitter dock sedan i höstas häktad och anklagas för kuppförsök.

I oktober besökte Lukasjenka KGB:s häkte och träffade bland andra Babaryka. Om detta var ett försök att få denne att byta sida och ingå i en framtida lojal systemopposition så misslyckades det av allt att döma.

Viktar Babaryka har erkänts som politisk fånge av Amnesty International och av inhemska belarusiska människorättsorganisatioer.