Avlyssnade samtal om Bandarenka

Det uppmärksammade dödsfallet i Minsk förra veckan har tagit en ny vändning med avlyssnade och läckta telefonsamtal mellan de inblandade – och med Lukasjenkas pressekreterare.

Som iöst.nu rapporterat väckte 31-årige Roman Bandarenkas död i förra veckan bestörtning och stod även i centrum för söndagens protestmarsch, där antalet gripna var det största på länge.

Bandarenka dog på ett akutsjukhus efter att våldsamt ha gripits av ett mystiskt medborgargarde där ordföranden i det belarusiska ishockeyförbundet Dzmitryj Baskau tycks ingå.

Videoinspelningar visar hur en annan medlem i gruppen, som identifierats som mångfaldige världsmästaren i kick- och thaiboxning Dzmitryj Sjakuta, brottar ned Bandarenka varefter han förs bort i en skåpbil.

Händelsen inträffade på ”Förändringarnas torg”, en gård som blivit en central symbol för de senaste månadernas protester. Medborgargardet hade kommit dit för att ta bort de oppositionella vit-röd-vita band invånarna hade satt upp. En av dessa invånare var Raman Bandarenka.

Det mötet kom att bli slutpunkten i hans liv.

I förrgår kväll spreds så ett avlyssnat samtal mellan, verkar det, Baskau och Sjakuta där de diskuterar händelsen sinsemellan.

Samtalet gjordes uppenbarligen dagen efter gripandet, då nyheten om Bandarenkas kritiska tillstånd blivit känd men innan han på kvällen gick bort. Baskau och Sjakuta är i samtalet överens om att den senare inte är skyldig. De spekulerar i att något kan ha hänt efter att de överlämnat Bandarenka till polisen.

I går kväll spreds flera andra avlyssnade samtal på internet. De ska vara gjorda för en månad sedan och tycks alla vara mellan Baskau och Lukasjenkas pressekreterare Natalja Ejsmont. Där diskuterar de en förestående aktion av samma slag – där de ska ge sig ut och ta ned oppositionella band. De tycks också diskutera huruvida de ska ta med sig batonger och pepparsprej.

I samtalet nämns flera andra medlemmar i gruppen, varav flera är kända. Det framgår också att dåvarande inrikesministern Jury Karajeu är insatt i planerna.

Vem som avlyssnat samtalen och nu låter offentliggöra dem är oklart. Spekulationer kretsar kring sprickor inom regimen, alternativt att det är en subtil rysk påtryckning mot Lukasjenka.