Avrättade Uladzislau Kavaljous anteckningar från häktet försvunna?

Ljubou Kavaljova

Uladzislau Kavaljous anhöriga har återfått kläder och andra tillhörigheter från säkerhetspolisens häkte, den anstalt han hölls fången på fram tills dess att dödsdomen verkställdes. Bland ägodelarna återfanns dock inte den gula mapp med anteckningar som han löpande förde under rättegångsförhandlingarna.

– Han bad mig i de brev han skickade samt under mitt sista besök, att vi skulle ta hand om hans anteckningar, men de tycks ha försvunnit i KGB:s häkte, berättar Kavaljous mor, Ljubou Kavaljova.

Hon vet inte exakt vad det stod i sonens anteckningar men hon vet att de var betydelsefulla för honom och undrar så här i efterhand om de kanske innehöll väsentliga fakta. Hon anser själv att domen var orättfärdig och att sonens skuld aldrig bevisades under rättegången.

Ljubou Kavaljova har även vänt sig till president Aljaksandr Lukasjenka med en begäran om att få sonens kropp utlämnad. I Belarus har anhöriga till dem som dömt till döden ingen lagstadgad rätt att få begrava sina närstående.

Kavaljou befanns tillsammans med Dzmitry Kanavalau skyldig till bombdådet i Minsks tunnelbana i april förra året. I november dömdes båda till döden av den högsta domstolen, efter en rättegång som många bedömare anser har efterlämnat en rad obesvarade frågor.

Kort efter det att Lukasjenka i mitten av mars offentligt förklarat att nåd inte kommer att beviljas, meddelades det att domarna redan hade verkställts. Rättegången och de verkställda dödsdomarna har orsakat en våg av nationella och internationella protester.

Källor: Vjasna, Vjasna-2