Avslöjanden om mordplaner

Belarusiska KGB planerade flera mord i utlandet år 2012, rapporterar EU Observer. I ett inspelat samtal mellan den dåvarande chefen för organisationen, Vadim Zajtseu, och företrädare för ett hemligt mordkommando, diskuteras bland annat att spränga journalisten Pavel Sjaramet i luften – något som också blev verklighet fyra år senare.

Smyginspelningen har tillhandahållits av Ihar Makar, en landsflyktig oppositionell aktivist med egen bakgrund inom det belarusiska inrikesministeriets insatsstyrka Almaz. Han säger sig ha kommit över den redan 2012 och garanterar att den är äkta.

Mordkommandot ska ha utgjorts av en grupp inom belarusiska KGB:s insatsstyrka Alfa. Enligt den röst som liknar Zajtseus i inspelningen ska Lukasjenka ha avsatt en och en halv miljon dollar för mordoperationerna.

Förutom Sjaramet diskuteras mord på Aleh Alkajeu, tidigare chefsbödel och ett av nyckelvittnena kring de politiska försvinnanden som ägde rum för tjugo år sedan; på Uladzimir Baradatj, en tidigare överste inom den militära underrättelsetjänsten GRU:s specialstyrkor som 2012 lovade att störta Lukasjenka från utlandet; samt Vjatjeslau Dudkin, före detta antikorruptionspolis. Alla befann sig i västlig exil och de morden skulle helst maskeras som olyckor.

Samtliga tre är i dag vid liv.

Sjaramet levde vid tiden för samtalet i Ryssland men flyttade senare till Ukraina där han 2016 föll offer för en bilbomb. En grupp ukrainska volontärveteraner från kriget i Donbass har ställts inför rätta för mordet, men det är oklart vilka motiv som låg bakom eller om någon utomstående kan ha bestället det. Ukrainas polis ska genom landets underrättelsetjänst ha fått tillgång till inspelningen från 2012 i december.

Experter som EU Observer konsulterat tycker att det låter som Zajtseus röst på bandet, men är inte säkra. Aleh Alkajeu har dock bekräftat för publikationen att tyska myndigheter varnade honom och försåg honom med skydd 2012. Detta tycks ha skett efter att Ihar Makar, enligt egen utsago, delade med sig av inspelningen till amerikanska CIA.

Ihar Makar hävdar att det inte varit möjligt för honom att offentliggöra inspelningen förrän nu.