Babaryka och son bortförda till förhör

Den potentielle presidentkandidaten Viktar Babaryka försvann i morse tillsammans med sin son – och rapporteras nu bli förhörd hos finanspolisen. I hans hem pågår en husrannsakan.

Babaryka och hans son Eduard skulle i morse åka för att lämna in en del av de stödunderskrifter som samlats in för hans presidentkandidatur. Plötsligt blev han onåbar. Senare rapporterade bland andra ryska Sputnik att de två blir förhörda hos finanspolisen och att en husrannsakan pågår i Babarykas hus en bit utanför Minsk. Sonens sambo ska också ha fått veta att myndigheterna var på väg att inleda en husrannsakan i deras gemensamma lägenhet.

En av Babarykas advokater, Dzmitryj Lajeuski, säger att han inte kan bekräfta någon av uppgifterna men att han nekats tillträde till finanspolisens byggnad. En vakthavande tjänstemän ska ha påstått att det pågår en övning i byggnaden. Lajeuski fortsätter att försöka få tillträde till Babaryka.

Insamlingen av stödunderskrifter avslutas i morgon. Babarykas initiativgrupp uppger att man fått ihop 425000, långt mer än de nödvändiga hundratusen och nästan jämförbart med diktatorn Lukasjenkas tidigare rapporterade en och en halv miljon. Till dagens slut hade man hoppats komma upp i en halv miljon.

– Men tyvärr gör de allt i sin makt för att hindra vårt rekord, kommenterar någon i initiativgruppens stab.

Som iöst.nu tidigare rapporterat slog finanspolisen till mot nuvarande och tidigare medarbetare i Belgazprombank, den ryskägda banken som Babaryka ledde i tjugo år innan han bestämde sig för att försöka ställa upp i presidentvalet. På bankens huvudkontor och tre andra företag genomfördes husrannsakningar och femton personer har gripits i fallet. Brottsanklagelsena handlar om skattesmitning och penningtvätt.

I går meddelade Babarykas initiativgrupp också att kampanjkontot är blockerat.

EU:s representant i Minsk Dirk Shuebel sa samtidigt att unionen ser med oro på de åtgärder som nu vidtas mot Viktar Babaryka.