Babarykavän gripen

En av Viktar Babarykas insamlingssamordnare, Svjatlana Kuprejeva, sitter inlåst i KGB:s häkte och får inte träffa sin advokat. Det rapporterar Babarykas insamlingsgrupp.

Svjatlana Kuprejeva leder insamlingen av stödunderskrifter för Babarykas presidentkandidatur i en av Minsks räjonger. Hon är också en vän till hans familj, men har enligt uppgift inget att göra med Belgazprombank eller med de andra företag som polisen i förra veckan slog till mot.

Kuprejeva greps i hemmet, i sällskap av sin 81-årige mot, på morgonen 11 juni av finanspolisen som ingår i Statliga kontrollkommittén.

Det var samma finanspolis som samtidigt slog till mot Belgazprombank och företagen Privatleasing, Kentaur och Campari. Enligt både Lukasjenka och Statliga kontrollkommitténs chef Ivan Tertel har Babaryka själv varit inblandad i den påstådda brottsligheten. Denna utgörs av en skatteflykts- och penningtvättshärva med utländska fastigheter, guldtackor och konstverk bland bevismaterialen.

Femton personer ska vara gripna i fallet.

Babarykas initiativgrupp understryker att Svjatlana Kuprejeva aldrig arbetat för Belgazprombank eller något av de andra företagen, eller bedrivit några affärer med deras chefer.

Hon sitter nu frihetsberövad i KGB:s häkte i Minsk, och nekas enligt uppgift att få träffa en advokat med hänvisning till pandemisituationen. Babarykas intitativgrupp konstaterar syrligt att pandemisituationen tydligen inte hindrar utredare från att sammanträffa med gripna.

I dag ska myndigheterna även vara i färd med att ta Kuprejevas egendom i beslag.

Lukasjenka hävdade i fredags att de gripna hade börjat erkänna brotten de anklagas för, och berättade hur dessa gått till. Samtidigt påstod han att han ville att Babaryka skulle kunna ställa upp i presidentvalet 9 augusti.